Tűzharc, halottak- Orosz beavatkozást kérnek Szlovjanszkba

Tűzharc, halottak- Orosz beavatkozást kérnek Szlovjanszkba

Moszkva beavatkozását kérte a kelet-ukrajnai Szlovjanszk önvédelmi csapatának vezetője, miután kora reggel halálos áldozatokkal járó lövöldözés volt a település közelében – jelentette a Ria Novosztyi orosz hírügynökség vasárnap.
Vjacseszlav Ponomarjov, a Donyeck megyei település úgynevezett népi polgármestere és önvédelmi csapatának (népi milíciájának) vezetője rendkívüli sajtótájékoztatón közölte: Oroszország vezetéséhez fordult azzal a kéréssel, hogy vonultasson be békefenntartó erőt a kelet-ukrajnai régióba, Donyeck és Luhanszk megyékbe, hogy megvédje azokat “a(z ukrán) Nemzeti Gárdától és a Jobboldali Szektortól”. Majd hozzátette: ha Oroszország nem tud békefenntartó erőket küldeni, akkor legalább adjon nekik fegyvereket.     ”Szükségünk van fegyverekre (…), hiszen nekik (az ukrán haderőnek) vannak repülőik, páncélosaik” – tette hozzá. Egyben reagált arra is, hogy Arszen Avakov ukrán belügyminiszter vasárnap bejelentette, miszerint Ukrajna keleti régióiba megy, a nemzeti gárda oda küldött egységeinek ellenőrzésére. Ponomarjov közölte: ha a belügyminiszter Szlovjanszkba jön, ő saját kezűleg fogja agyonlőni.
A szlovjanszki önkéntesek vezetője egyébként a Ria Novosztyinak azt mondta, hogy a várost az ukrán szélsőségesen nacionalista Jobboldali Szektor “ostromolja”.
“Megölik a testvéreinket. (…) Nem tárgyalnak velünk, egyszerűen ölnek” – mondta drámai hangon a férfi. Elbeszélése szerint az éjszakai támadás idején egy helyi gépkocsivezető a két fiával őrködött az ellenőrzőpontnál. Nem volt náluk fegyver, épp a húsvétot ünnepelték. Éjjel kettő körül észrevettek egy terepjárókból álló konvojt, amely gyanúsnak tűnt számukra. Megállították a gépkocsikat, erre azokból tüzet nyitottak rájuk, hárman meghaltak. Ponomarjov közölte: hogy elkerüljék a további támadásokat és provokációkat, éjféltől reggel hatig kijárási tilalmat rendeltek el Szlovjanszkban.
Moszkvai jelentések szerint a megtámadott ellenőrzőponthoz érkező szlovjanszki önkéntesek visszaverték a támadást, majd lefoglalták a támadók gépjárműveit, amelyekben fegyvereket, a térségről készült légi felvételeket találtak, és a Jobboldali Szektor jelképeit is fellelték.
A Rosszija 24 állami hírtelevízió azt jelentette, hogy a Donyeck megyei belügyi igazgatóság megerősítette: három ember meghalt és hárman megsebesültek kora reggel a kelet-ukrajnai Szlovjanszk település közelében, egy ellenőrzőpontnál kitört lövöldözésben.
Moszkva szerint a Jobboldali Szektor fegyveresei támadták meg az ellenőrzőpontot. Az orosz külügyminisztérium provokációnak tartja a kelet-ukrajnai Szlovjanszkban történt lövöldözést és közleményben követelte, hogy Kijev “maradéktalanul tartsa be az Egyesült Államok, az Európai Unió, Oroszország és Ukrajna között a délkelet-ukrajnai válság kiterjedésének megakadályozását célzó csütörtöki genfi megállapodásban vállalt kötelezettségeit”.
Az állásfoglalás szerint Moszkvát felháborította “a felbérelt fegyveresek provokációja”, amely “arról tanúskodik, hogy a kijevi hatalom nem akarja megfékezni és lefegyverezni a nacionalistákat és a szélsőségeseket”.

Címlapfotó:AFP

Hírdetés

magyartudat.com

No visits yet


Forrás:magyartudat.com
Tovább a cikkre »