Tüzet nyitottak, és tíz embert agyonlőttek

Az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadistái tüzet nyitottak a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű arab–kurd milícia ostroma alatt lévő, észak-szíriai Manbídzs városából és környékéről menekülő civilekre, több embert megöltek, köztük gyerekeket is – közölték szombaton aktivistacsoportok.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű, kiterjedt szíriai aktivistahálózattal rendelkező emigráns civil szervezet szerint több száz ember próbál az IÁ kezén lévő Manbídzsból és a környékbeli településekről elmenekülni. Főként az Egyesült Államok támogatását élvező SDF által visszafoglalt falvakba igyekeznek.

Hírdetés

Rámi Abder-Rahmán, az OSDH igazgatója szerint a szélsőségesek figyelmeztették a civileket arra, hogy ha elhagyják otthonukat, nem térhetnek vissza, és ha mégis megpróbálnak, megbüntetik őket. Hozzátette, hogy a dzsihadisták tüzet nyitottak a menekülőkre, többüket, köztük gyermekeket öltek meg. A Helyi Koordinációs Bizottság (LCC) nevű aktivistacsoport is arról számolt be, hogy az iszlamista szélsőségesek Manbídzsból menekülőkre nyitottak tüzet, és tíz embert agyonlőttek.

Az Aleppó tartomány északi részén fekvő, főleg kurdok által lakott, de az IÁ által ellenőrzött településekről feltehetőleg azért fogták menekülőre a helyi lakosok, mert az IÁ az utóbbi három hétben 900 embert rabolt el. Serfan Darvis, az SDF szóvivője szerint az emberrablásokat megtorlásként hajtják végre az arab–kurd milícia Manbídzs elleni offenzívájára válaszul.

Az OSDH információi szerint péntek óta további 120 embert raboltak el a szélsőségesek az ellenőrzésük alatt lévő területeken. A foglyul ejtett emberek nagy részét arra kényszerítik, hogy az IÁ állásainak megerősítésében segítsenek, lövészárkokat és búvóhelyeket ássanak, de vannak, akiket élő pajzsként is használnak.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »