Tüzelőhiány: nincs valakinél párezer tonna feketeszén?

Tüzelőhiány: nincs valakinél párezer tonna feketeszén?

Óriási a szénhiány, a jobb fűtőértékű orosz és a lengyel szenet hiába keressük a tüzépeken: nincs. Ha lenne, akkor pedig nagyon drága lenne. Cseh barnaszén van, még tartja is az árát, a tűzifa valahol drágult, valahol pedig hamarosan fog.

„Pénteken jött ez a vagon cseh szén” – mutat az épp elzakatoló vasúti szerelvények után a megye egyik legnagyobb telepének tulajdonosa. A győri Krafcsik Gábor szerint hatalmas az ellátási hiány mindenütt az országban a magasabb kalóriatartalmú szénből. Az orosz és a lengyel tüzelő beszerzési ára elvben az egekbe szökött, gyakorlatilag meg nem is lehet rendelni. 

„Mindenhol ez a helyzet, az időjárással és a német atomerőművek leállításával függ össze. Mivel a szélenergia termeléséhez szükséges normális és egyenletes szélmozgás hiányzott ebben az évben, az atomerőműveket pedig  leállították, a német gazdaság az eddiginél sokkal nagyobb mértékbe szorult rá a szénerőművekre. Így már szeptember végére alig maradt szén a nyáron is működő erőművek miatt, közeledett a tél, s a kieső mennyiséget pótolniuk kellett. A lengyel bányák az év végéig termelhető mennyiségnek egy részét a belső fogyasztásra szánták, a többit pedig piacra dobták a nyugati államok részére. Itt most nálunk óriási az ellátási gond, s ahogy a többi energiahordozónak, a szénnek is megkétszereződött a világpiaci ára – mondja Krafcsik Gábor. 

Elég a júniusi beszerzési árral összevetni a mostanit: az 5300 kalóriás orosz feketeszén ára nyár elején 106 euró plusz áfa volt tonnánként, most 123 euró plusz az áfa. A lengyelé 130 euróról 225 euróra emelkedett, de csak emelkedett volna, hiszen nem is fogadnak rendelést. 

Hírdetés

„Most nekem is cseh barna szenem van, ami olcsóbb, de a fűtőértéke is alacsonyabb. Ez most még csak pár százalékkal drágult januárhoz képest, persze meglepődnék, ha előbb-utóbb nem emelnének a csehek is. Szerintem erre az emelésre már csak a fűtési szezon után kerül sor – mondja Krafcsik Gábor. A tüzépvezető szerint a jó feketeszén hiánya nálunk talán azért nem rémiszti meg a szénnel fűtők többségét, mert az elmúlt öt évben szinte nem is fordult elő a Dunántúlon, hogy öt egymást követő éjszaka fagyott volna.  

Most lehet csak bánni, hogy a kormány tíz éve megszüntette az állami széntartalék – magyarán a TIG-es szén – tartását, mert egészen 2011-ig szénből is volt betárazott jó minőség. Győrben öt-hatezer tonna állt addig rendelkezésre. Az elmúlt tíz évben kétségkívül nem is hiányzott, de most viszont körül lehet nézni, mert üresek a telepek az egész országban – jegyzi meg a telep vezetője.  

A tűzifa is drágulni fog idén, ezen a győri telepen várthatóan egy héten belül – mondja Krafcsik Gábor, aki szerint az állami erdőgazdaság idén tizenöt százalékkal nyomta meg az árakat. „Mostanáig tartott a régi készletünk, de öt-tíz százalékkal emelnünk kell.” 


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »