Tűz egy dunai szállodahajón, utasok a vízben – videó

Tűz egy dunai szállodahajón, utasok a vízben – videó

Szerencsére csak gyakorlatról volt szó, de a felvételek tanulságosak.

Vízen és hajón is gyakorlatoztak a tűzoltók csütörtökön, a Duna váci szakaszán. Az eseményen a társ- és rendvédelmi szervek szakemberei mellett a nagymarosi és a visegrádi önkéntes tűzoltó egyesület, a váci és a szentendrei hivatásos tűzoltóság egységei, valamint a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat és a Szent Flórián tűzoltóhajó vett részt.

Azt szimulálták, hogy tűz keletkezik egy szállodahajón, ami miatt pánik tör ki az utasok között, többen a vízbe ugranak. Az oltási- és mentési gyakorlatról videót adott ki a katasztrófavédelem.

Hírdetés

Mint Branyiczky Márk tűzoltó dandártábornok, a Pest Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója a gyakorlat megnyitásakor kiemelte, hogy a Duna Pest vármegyei szakaszán jelentős a vízi forgalom, amely összetett feladat elé állítja az állományt. A személyszállító hajókon tartózkodó utasok mentését, az esetlegesen kialakuló tűz oltását olyan speciális tűzvédelmi követelmények között kell végrehajtani, amelyeket a hajón tartózkodóknak és a mentésben résztvevőknek jól kell ismerniük.

https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https://www.facebook.com/bmokf.hivatalos/videos/207208419037470/&show_text=false&width=560&t=0

A katasztrófavédelem beszámolójából kiderül: a gyakorlat alapfeltételezése az volt, hogy Vác hajóállomás közelében egy szállodahajó gépházában az aggregátor meghibásodik, tűz keletkezik. A hajón működésbe lép a tűzjelző rendszer, pánikhelyzet alakul ki, több ember a vízbe ugrik. A kigyulladt hajónak sikerül a kikötőbe kiérnie és biztonságosan rögzíteni tudják. Ezt követően a hajón tartózkodó utasok, valamint a személyzet mentése kezdődik.

„A hivatásos tűzoltók, a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat, valamint az önkéntes tűzoltó egyesületek szakemberei kishajóikkal kimentik a Dunába ugrott személyeket. Ezzel párhuzamosan a partról, illetve az időközben megérkező tűzoltóhajóról a hajón kialakult tűz oltását megkezdik, valamint átvizsgálják a járművet az esetlegesen bennrekedt személyek után kutatva. A tűzoltás után a füsttel telítődött helyiségeket átszellőztették, majd ismét átvizsgálták a vízi járművet. A tűzoltók munkáját a társ- és a rendvédelmi szervek szakemberei segítették. A kárfelszámolás teljes időtartama alatt a vízirendőrség, valamint a Váci Rendőrkapitányság érintett állománya támogatta a beavatkozást, fenntartotta annak biztonságát. Az Országos Mentőszolgálat helyszíni egysége a vízből kimentett sérülteket átvette és egészségügyi ellátásukról gondoskodott. A terület biztosításában közreműködött a Váci Fegyház és Börtön kijelölt állománya” – olvasható az összefoglalóban.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »