Tüttő Kata kilovagolt a tengerből

Tüttő Kata kilovagolt a tengerből

Luxuslubickolás! Ennyi volt Katika!

Alig egy napig volt elérhető az Instagramon Karácsony Gergely helyettesének, a szocialista Tüttő Katának a nyaralási videója, amely túlzás nélkül letarolta a netet. A baloldali politikus egy görög luxusszigeten, Zakynthoson nyaralt, ahol kipróbálta a tengeri lovaglást is. Az ominózus videón épp a tengerből emelkedik ki, nem is akárhogyan, hanem lóháton, előbb a ló felett úszva, majd a parthoz kiérve nyeregbe pattan. A még csak 41 éves politikus tapasztalt, régi motorosnak számít a fővárosi politikában, érdemes felidézni életútja főbb mozzanatait.

Tüttő Kata már az érettségi előtt csatlakozott az MSZP-hez, a szocialista párt XII. kerületi alapszervezetéhez. Egy évre rá lépett be az MSZP helyi csoportjához a 2010 előtti BKV-botrányokból jól ismert Hagyó Miklós, a két ambiciózus újonc hamar megtalálta egymásban a szövetségest, egymást segítve, egyszerre emelkedtek a pártban. Tüttő 18 évesen, 1998-ban tagja lett a XII. kerületi önkormányzat ifjúsági, kulturális és sportbizottságának, valamint elnökségi tagja az MSZP XII. kerületi szervezetének.

A Kontra korábbi oknyomozó írásából kiderül: az MSZP-ben ekkoriban égető szükség volt a fiatal arcokra, ezért szabad volt a pálya az ambiciózus Hagyó–Tüttő páros előtt, főleg egy olyan terepen, amely sosem számított a szocialisták fellegvárának. A nagy áttörés éve 2002 volt: Hagyó Miklós hegyvidéki vezérként bekerült az Országgyűlésbe, Tüttő pedig egyéni körzetet nyerve önkormányzati képviselő lett, sőt fővárosi közgyűlési mandátumot is szerzett.

Mindehhez jött még egy befolyásos külső támogató is, Leisztinger Tamás, a milliárdos üzletember, aki Tüttő élettársa lett, és akinek 2010 előtt ma már elképzelhetetlen befolyása volt a szocialista pártban. Leisztinger 2006 körül papíron visszavonult az üzleti szférából, a politikából azonban nem szállt ki, sőt a meggazdagodott nagyvállalkozó friss arcokat a szárnya alá véve folytatta a szocialista párton belüli térfoglalását. Ő állt az akkorra már főpolgármester-helyettesként is tevékenykedő Hagyó Miklós térnyerése mögött. Természetesen élettársáról sem feledkezett meg: neki a budapesti szintet jelölte ki. Tüttő az évek során fokozatosan a budapesti MSZP egyik legismertebb arca lett.

Miután 2002-ben bejutott a Fővárosi Közgyűlésbe, sikeresen tartotta meg befolyását, a testületből sokáig kirobbanthatatlannak bizonyult. Négy évvel később a fővárosi bizottsági rendszer egyik legfontosabb testületébe, a pénzügyi és közbeszerzési bizottságba, annak elnökévé lobbizták be – ami sajtóhírek szerint egyenesen Leisztinger Tamásnak volt köszönhető –, emellett bekerült több fővárosi cég felügyelőbizottságába is.

Hírdetés

Gyurcsány őszödi beszédének nyilvánosságra kerülésével és az ezt követő kormányellenes tüntetések következtében megroppant az MSZP. Egyre több és több pénzügyi visszaélés derült ki az MSZP-s politikusokról, megmutatva, hogy rendszerszinten zajlik a korrupció a pártban. 2009 nyarán robbant ki a túlzott végkielégítési és a korábbi, a BKV számára aránytalanul hátrányos szerződéskötések körüli botránysorozat, ami aztán Hagyó Miklós politikai bukásához, letartóztatásához, majd felfüggesztett börtönbüntetéséhez vezetett. A botrányok szele Tüttőt is meglegyintette, hiszen 2009-ben tanúként idézték be a Zuschlag-perben. Az MSZP-ben ekkor megerősödött a párt balszárnya, amely igyekezett megnyirbálni a pártra nézve káros Leisztinger-vonalat és annak maradványait. Tüttő első körben megúszta, 2014-ben azonban kikerült a budapesti politika elitjéből, mivel nem került befutó helyre pártja kompenzációs listáján, így a fővárosi szintről visszacsúszva ismét a XII. kerületi politikában találta magát. A partvonalon kívüli öt év arra jó volt, hogy végiggondolja dolgait, leginkább azt, hogy politikailag mennyire gyümölcsöző a luxusmilliárdossal való kapcsolata.

„Leisztinger Tamás a gyerekeim apja. A legokosabb férfi, akit ismerek. Az apukám mellett. De nekünk soha nem voltak közös üzleti döntéseink, nincsenek közös cégeink. Nincs közös vagyonunk, nem is volt. Soha nem voltunk házasok. Mindketten magunk hozzuk a döntéseinket: én a politikai döntéseimet, ő az üzleti, gazdasági döntéseit” – ezzel magyarázta az Index.hu-nak adott interjújában a szocialista politikus, hogy politikatörténeti kuriózumként kevéssel a 2019-es önkormányzati választás előtt közleményben jelentette be a szakítását Leisztingerrel. Erre az vitte rá, hogy a székhelyét Hegyvidékről az V. kerületbe áttevő Tüttőt a baloldali média élesen támadta (ex)élettársa belvárosi ingatlanügyei miatt.

Bár kezdetben Karácsonynak voltak fenntartásai Tüttővel szemben, a szocialista politikus volt 2019-ben a második fordulós előválasztási kampányának egyik legfontosabb arca. Számítása bejött: Karácsony Gergelyt megválasztották főpolgármesternek, és bár Tüttő nem lett polgármester az V. kerületben, felfelé bukott, városüzemeltetési főpolgármester-helyettes lett. Portfóliójába tartozik a városüzemeltetés, a fővárosi vagyonkezelés és a Lánchíd felújítása. Tüttő a kinevezése után alig két héttel az A-híd nevű építőcég rendezvényn tűnt fel, amely vállalat a Tarlós-érában lefolytatott közbeszerzéshez képest végül ötmilliárd forinttal drágábban nyerte el a hídrekonstrukiót.

Tüttő vagyonnyilatkozataiból mindenesetre az látható, hogy luxuskörülmények között él. Legutóbbi vagyonnyilatkozatában 15 ingatlant tüntetett fel, 54 milliós megtakarítást állampapírban, ezzel szemben 85 millióval tartozik pénzintézetnek. Gazdasági társaságban érdekeltsége nincs, főpolgármester-helyettesként 1,2 millió forint a fizetése, termőföldjeit tartósan haszonbérbe adja, a hitel a termőföldekhez kapcsolódik – írta nyilatkozatában.

Schmidt Gábor – www.magyarnemzet.hu

Köszönettel és barátsággal!

www.flagmagazin.hu


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »