Tusk Polexitet harangozott be

Tusk Polexitet harangozott be

Az amerikai Politico brüsszeli kiadása ezzel a nem kisebb szenzációt hordozó címmel írt cikket, mint: „A lengyel kormány kihajthatja az országot az EU-ból, figyelmeztet Tusk”.

Azaz a lengyel Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.

A cikk ismerteti, mint nyilatkozott Tusk a Tygodnik Powszechny lengyel lapnak minderről.

Azt, hogy a Jog és Igazság (PiS) párt „mélyen tekintélyelvű és szívesen otthagyja az Európai Uniót, ha az ország megszűnik az uniós alapok nettó beszedője lenni”.

Hozzátette, hátha nem volt világos a kijelentése: „A PiS-nek az EU-ban való tagság haszna csak a fizetési egyenlegre vonatkozik”.

Hozzátette, hátha nem volt világos a kijelentése: „A PiS-nek az EU-ban való tagság haszna csak a fizetési egyenlegre vonatkozik”.

„Nagyon könnyen el tudok képzelni egy olyan helyzetet, amelyben Lengyelország nettó befizetők között lesz. Ekkor a lengyel kormány úgy érzi, hogy eljött az idő megkérdezni a lengyeleket, vajon továbbra is maradni akarnak-e az EU-ban”.

És: „Semmi kételyem nincs abban, hogy a PiS céljai egyike ’megszabadítani’ a lengyel politikát az EU terheitől”.

A Politico közbevetése: az interjút Tusk akkor adta, amikor az Európai Bizottság aggódik, hogy az ország visszacsúszik a demokrácia iránti elkötelezettségében.

Donald Tusk ugyanakkor elmondta, „Brüsszelben még hatalmas a remény”, hogy Lengyelország az EU-ban marad.

Hírdetés

Mindez azért érdekes, tegyük hozzá, mert a közelmúltban úgy tűnt, hogy Tusk – volt lengyel miniszterelnök, pártja győzedelmes riválisának, a PiS-nek esküdt ellensége – a korábbi nyílt ellenségeskedéséből engedve Brüsszel és Varsó közeledését támogató kijelentéseket tett.

Az is lehet persze, hogy csalódott a lengyelországi miniszterelnök cserében, ugyanis Beata Szydlo utódja nem igen látszik „puhulni” Brüsszel irányában, például az igazságügyi reform kérdésében sem.

A Politico cikke emlékeztet arra, hogy a lengyel kormány sikertelenül igyekezett meggátolni Tusknak újrajelölését az Európai Tanács élére.

Tusk Kaczynski PiS-elnökről is mondott még néhány keresetlen szót interjújában. Így azt, hogy „olyan politikai filozófia lelkes híve, amely szerint az uralkodók fontosabbak a jognál”.

De aki azt hiszi, a gorilla már teljes testével beugrott a vízbe, nagyon nagyot téved. Ugyanis Tusk olyat mondott, amitől a lengyel hetilap olvasóiban vélhetően szintén megállt az ütő.

Megdöbbentő kifejezéseket használ saját hazájával kapcsolatban az Európai Tanács lengyel elnöke

Közhely, hogy Varsó milyen mértékben – finoman fogalmazva – nem szereti az orosz politikát. Nos, ilyen ténnyel szemben mondta Tusk, hogy a varsói kormány általa vázolt magatartása „Putyin kezére játszik”. És még inkább azt, hogy szinte minden, amit a PiS-kormány tesz, az „tökéletesen belesimul Moszkva érdekeibe és elvárásaiba”. Így annak viszonya Brüsszelhez, hozzáállása a liberális demokráciához, a bíróságok függetlensége és a gender (nemi) kisebbségek.

A cikk zárómondata, ami vélhetően nagyobb dühöt fog kiváltani Lengyelországban, mint a Brüsszelben Lengyelország ellen indított, 7-ik cikkelyes „nukleáris opció” eljárás:

„Számos esetet tudnék megnevezni, amelyekben a PiS-nek és Moszkvának hasonlók a nézeteik és céljaik – akár az ikreknek”.

Még két ilyen mondás e vezető uniós bürokratától, és a lengyel nép egy Tusk által vizionált EU-tagság referendumon nagyon nagy többségben szavazhat arra, hogy az Unió és saját háta közepe látása iránti vágyat egy szintre helyezze.

Folytatás:

http://magyaridok.hu/kulfold/tusk-polexitet-harangozott-2664334/

 


Forrás:lovasistvan.hu
Tovább a cikkre »