Tusk jogállamiságról papol, közben fia százmilliókkal rövidítette meg befektetőt – és megúszta

Tusk jogállamiságról papol, közben fia százmilliókkal rövidítette meg befektetőt – és megúszta

Donald Tusk EPP-elnök a nyugati liberális mainstream vonatára felülve az elmúlt hetekben minősíthetetlen színvonalú támadásokat intézett Magyarország és Magyarország kormánya ellen. Pedig lenne miért meghúznia magát, mert olyan botrányokkal hozható összefüggésbe neve hazájában, amilyenekhez hasonlókkal még Szlovákiában sem nagyon lehet találkozni.

Donald Tusk előszeretettel vádolja más országok kormányait a jogállamiság tiprásával, pedig saját háza táján szétnézve is akadna miért aggódnia. Lengyelországban is volt korrupció, nem is akármilyen, ráadásul éppen Donald Tusk miniszterelnöksége idején (2007-2014).

A jobbközépnek vallott, valójában liberális vonalat képviselő Polgári Platform élén 2007-ben megnyerte a parlamenti választásokat. 2014-ben végül az Európai Tanács elnöki posztjáért otthagyta hazáját, még a választási ciklus lejárta előtt. Nem véletlenül: hét év kormányzás után pártja csúfos vereséget szenvedett el a Jog és Igazságosság (PiS) nevű párttal szemben. Épp a jog és az igazság okán.

Az egyik leggyakrabban felemlegetett, Tusk nevéhez kötődő ügy az Amber Gold-botrány, amely 2012-ben robbant ki. Ez volt Lengyelország legnagyobb horderejű pénzügyi csalási ügye az 1989 utáni időszakban.

Az Amber Gold nemesfémekbe fektetett be, vonzó hozamokat ígért ügyfelei és betétesei számára. A gdanski székhelyű vállalat több mint 50 ezer befektetőt tudott magához édesgetni, közülük azonban 19 ezer embert átvertek, összesen 197 millió eurónak megfelelő zloty értékben. Később kiderült, hogy a társaságot pénzmosásra használták fel.

És ez az Amber Gold volt a száz százalékos tulajdonosa az OLT Expres Airlines nevű cégnek, amelynek egyik vezető alkalmazottja nem volt más, mint Michal Tusk, Donald Tusk EPP-elnök fia. Még maga a pénzmosó alap vezetője is elismerte, hogy amolyan „védernyőként” alkalmazták Tusk fiát, mondván, hogy addig, míg a kormányfő fia náluk dolgozik, a hatóságok nem mernek fellépni ellenük. Hosszú ideig így is volt.

Donald Tusk továbbra is a Fidesz kizárását sürgeti, szlovák szövetségesei is akadtak

Donald Tusk és kormánya éveken át figyelmen kívül hagyta a lengyel Belbiztonság és a Lengyel Nemzeti Bank elnökének figyelmeztetéseit, miszerint a Gold Amber engedély nélkül ráadásul felettébb gyanús ügyleteket bonyolít. Tusk akkor sem tett semmit, mikor 2009-ben a Pénzfelügyeleti Bizottság is. Már akkor többen arra hívták fel a figyelmet, hogy a piramisjátékra hasonlító befektetési alapnál valami nincs rendben, a kormányfő fia pedig nekik dolgozik.

Tusk azzal védekezett, hogy nem a miniszterelnök feladata az Amber Gold megítélése, vagy figyelmeztetés kiadása a veszélyeztetett befektetők számára.

Hírdetés

„Együttérzek azokkal, akik elvesztették pénzüket az Amber Gold miatt, de szeretném felhívni a figyelmet, hogy a Pénzfelügyelet figyelmeztetése, hogy az Amber Gold kockázatos befektetést jelent, nyilvánosan elérhető volt”

mondta akkor Tusk. Akkori tetteit és nyilatkozatait mai sokan emlegetik fel Lengyelországban, mint ékes bizonyítékát annak, hogy az európai tanácsi posztra elmenekülő Tusk mennyire képmutató, mikor más országok jogállamisági kérdéseivel van elfoglalva.

Egyébként Tusk fia ellen később ejtették vádakat bizonyíték hiányára vonatkozva, a politikai következmények viszont elkerülhetetlenek voltak. Lengyelországban az ügyet nagyon komolyan vették, és 2015-ben, már a PiS kormányzása idején a kabinet egy több párt képviselőiből álló vegyesbizottságot hozott létre az ügy kivizsgálására.

Tusk közvetve azt mondta, hogy Trump, Orbán és Kaczynsky olyan, mint a koronavírus

Tusk azonban nem csak fia miatt szégyenkezhet hazájában. Őt magát a szmolenszki légikatasztrófával is összefüggésbe hozzák. Mint ismeretes, 2010. április 10-én lezuhant a lengyel légierő Tu-154M típusú utasszállító repülőgépe az oroszországi, szmolenszki katonai repülőtér közelében. Fedélzetén 96 személy utazott, köztük Lech Kaczysnki lengyel elnök és felesége, a lengyel emigráns kormány utolsó elnöke, az elnöki kabinet vezetője, az elnöki kabinet titkára és helyettese is, illetve a lengyel politikai és társadalmi élet más vezetői is. A katasztrófát senki nem élte túl.

A szerencsétlenség körülményei a mai napig vitatottak, az oroszok a pilótákat tették felelőssé, de műszaki hibákról is szólnak elemzések, illetve lengyel részről továbbra sem zárják ki a merénylet vagy támadás lehetőségét sem. Oroszország nem adta ki az eredeti feketedobozokat Lengyelországnak a folyamatban lévő nyomozásra hivatkozva, ami csak a nemzetközi feszültséget növelte. Csakhogy az ügyben Tusk is érintett volt.

A lengyel kémelhárítás 2017-ben tett feljelentést Tusk ellen a főügyészségen, amiért egy teljesen új repülőgép áráért rendelte meg az oroszoktól a lengyel elnöki különgép 2009-es szervizelését. A gépet ráadásul nem Lengyelországban, hanem orosz földön újították fel. Akkor a lengyel sajtó arról cikkezett, hogy az orosz Polit-Elektronik már fél évvel a tender kihirdetése előtt tudta, hogy megnyeri a közbeszerzést.

Épp az ilyen ügyek miatt fogadták sokan vonakodva 2014-ben Tusk kinevezését az Európai Tanács élére, de a németek minden befolyásukat bevetették az érdekében. Egyetlen ország volt, amely végig tiltakozott Tusk kinevezése ellen: saját hazája, Lengyelország. A fentiek fényében, nem véletlenül.

A lengyel kémelhárítás feljelentette Donald Tuskot

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »