Tusk: az EU már nem sokáig bírja

Az Európai Tanács elnöke a G20-csúcson azt kérte, a nemzetközi közösséget, hogy vegye ki a részét a menekülthullám jelentette teherből.

Az Európai Unió lassan eléri azt a pontot, amelyen túl már nem tud újabb menekülteket befogadni – jelentette ki vasárnap Hangcsouban az Európai Tanács elnöke, aki a világ 19 legfejlettebb gazdaságú országát, valamint az Európai Uniót tömörítő G20 csoport kétnapos csúcstalálkozója alkalmából érkezett a kelet-kínai metropoliszba.

Donald Tusk egyúttal arra kérte a nemzetközi közösséget, hogy vegye ki a részét a menekülthullám jelentette teherből. “Európa lassan eléri kapacitásának határát a menekültek befogadása terén, nem is beszélve az illegális gazdasági migránsokról” – hangoztatta Tusk sajtótájékoztatóján, amelyet Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével közösen tartott a G20-értekezlet kezdete előtt.

Tusk az Egyesült Királyság Európai Unióból való kiválásával (Brexit) kapcsolatban elmondta, hogy nem lesznek “előtárgyalások” a folyamat hivatalos megindításáig, hiszen az EU-ban maradó 27 tagállamnak az nem áll érdekében.

Juncker arról beszélt az újságíróknak, hogy a több uniós tagállamból is érkező bírálatok ellenére Brüsszel folytatja a tárgyalásokat a vitatott transzatlanti szabadkereskedelmi megállapodásról (TTIP). “Tovább fogunk tárgyalni az Egyesült Államokkal” – hangsúlyozta Juncker, hozzátéve, hogy a TTIP megkötése európai érdek.

Barack Obama amerikai elnök Theresa May brit kormányfővel tartott sajtótájékoztatót a G20-értekezlet előtt, és megígérte: mindent megtesz annak érdekében, hogy a Brexit következményei ne kezdjék ki a Nagy-Britannia és az Egyesült Államok közötti szoros gazdasági kapcsolatokat. Az amerikai elnök a Mayjel folytatott találkozót követően megjegyezte ugyanakkor: továbbra is úgy véli, a teljes nemzetközi közösségnek előnyére vált, hogy a britek az EU-hoz tartoztak.

May újságírói kérdésre válaszolva megerősítette, hogy országa “távozni fog az Európai Unióból”. A brit kormányfő azt is leszögezte, hogy nem lesz második referendum a kérdésről. “A kormány tiszteletben tartja a (britek) döntését” – mondta. May beszélt arról is, hogy országának fontosak az uniós tagállamokkal fenntartott kapcsolatok, de jelezte azt is, hogy az Egyesült Királyság a Brexit után új kapcsolatok létesítésére fog törekedni. A brit kormányfő méltatta az országa és az Egyesült Államok közötti “jó kereskedelmi kötelékeket”, és mint mondta, azokat továbbra is “a lehető legmagasabb szinten” kívánja tartani.

Barack Obama vasárnap arról is beszélt, hogy az Oroszországgal folytatott párbeszédnek kulcsfontosságú szerepe van a szíriai ellenségeskedés beszüntetésére irányuló megállapodás elérésében, de – mint hozzátette – a tárgyalások nehézkesek, és továbbra is súlyos nézetkülönbségek vannak Washington és Moszkva között.

A G20-értekezlet előtt találkozott egymással Angela Merkel német kancellár és Recep Tayyip Erdogan török elnök is, akik az egyik német kormányszóvivő szerint “építő jellegű” megbeszélést folytattak. Megbeszélésük napirendi pontjai között a német-török kapcsolatok, az Ankara és Brüsszel közötti menekültügyi megállapodás, valamint az elhúzódó szíriai polgárháború miatti aggodalom szerepelt. Ez volt az első személyes találkozó a két vezető között a július 15-i sikertelen törökországi katonai puccskísérlet óta.

Hszi Csin-ping kínai elnök a G20-értekezlettel kapcsolatban azt mondta, hogy azt olyan mechanizmussá kell változtatni, amely hosszú távra szóló iránymutatást ad a globális gazdasági ügyekben, ahelyett, hogy egy olyan fórum legyen, amely csak a válságokra keres válaszokat.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »