Türkmenisztánban betiltották a koronavírus szót, maszkot sem szabad hordani

Türkmenisztánban betiltották a koronavírus szót a sajtóban és az utcán – adta hírül kedden nyilatkozatban a Riporterek Határok Nélkül médiajogi csoport türkmén forrásokra hivatkozva.

„Az állami ellenőrzésű média többé nem említheti a koronavírust, és a szó eltűnt az egészségügyi információs füzetekből, amelyeket iskolákban, kórházakban és munkahelyeken osztogattak”

– idézi az MTI a csoport közleményét.

Hírdetés

A dpa német hírügynökség kutakodása szerint a türkmén állami hírügynökség legutóbb – és meglehet, utoljára – a múlt héten használta a szót, amikor arról jelentett, hogy hazatértek türkmének olyan külföldi területekről, amelyeken már megjelent a járvány. A türkmén külügyminisztérium két hete nem említi a koronavírus szót, amely az ország egészségügyi minisztériumának honlapján sem olvasható.

A médiajogi csoport értesülése szerint a türkmén hatóságok megtiltották a lakosságnak nemcsak, hogy maszkot viseljen, hanem még azt is, hogy közterületen a koronavírus-járványról beszélgessen. Aki ezt megszegi, azt kockáztatja, hogy civil ruhás titkosrendőrök őrizetbe veszik.

Türkmenisztánból eddig egyetlen koronavírusos fertőzést sem jelentettek.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »