"Türkmenisztán hőse" eltörölte a földgáz-, áram- és vízszolgáltatás ingyenességét

Gurbanguly Berdimukhammedow türkmén elnök kedden rendeleti úton megszüntette a lakossági földgáz-, áram- és vízszolgáltatás ingyenességét.

A jelenlegi államfő elődje, Saparmyrat Nyyazow 1993-ban vezette be a gáz, az áram és a víz ingyenességét a lakosság számára. Később ezt úgy módosították, hogy lakosonként havonta 35 kilowatt áramért és 50 köbméter gázért, illetve naponta 250 liter vízért nem kellett fizetni.

Berdimukhammedow először tízéves időszakra javasolta az ingyenesség eltörlését, de ezt utóbb 2030-ig meghosszabbították. Az elnök szerint az intézkedés Türkmenisztán erőforrásainak észszerűbb felhasználására ösztönzi majd az embereket. A földgázban gazdag közép-ázsiai országnak ugyanis gazdasági nehézségei vannak az energiahordozók világpiaci árának csökkenése miatt. A volt szovjet köztársaság exportjának több mint 90 százalékát a szénhidrogének teszik ki.

Hírdetés

Gurbanguly Berdimukhammedow 2006-ban vette át Türkmenisztán irányítását, miután meghalt az ugyancsak önkényuralmat gyakorló, életfogytig hatalmon lévő Saparmyrat Nyyazow. A jelenlegi elnököt idén februárban 97 százalékos részvétel mellett a szavazók 98 százalékának voksával harmadszorra is újraválasztották.

A türkmén elnök elődjéhez hasonlóan nem tűri a politikai ellenzéket, elfojtja az elégedetlenkedő hangokat, és személyi kultuszt épített ki. A parlament módosította az alkotmányt, aminek értelmében az úgynevezett Népi Tanács vette át a törvényhozás néhány kulcsfontosságú funkcióját. Berdimukhammedownak nemrég másodszorra is odaítélték a Türkmenisztán Hőse címet.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »