Turisztikai versenyképességi csomagot jelentett be a nemzetgazdasági miniszter – a nap hí

Turisztikai versenyképességi csomagot jelentett be a nemzetgazdasági miniszter – a nap hí

Turisztikai versenyképességi csomagot jelentett be a nemzetgazdasági miniszter. Már lehet véleményezni azt a kormányzati tervet, amely alapján lakhatási célra lehet felhasználni az önkéntes pénztári megtakarításokat. Kétoldalú tárgyalásokat folytat Orbán Viktor Berlinben.

Egy 16 pontos csomagot jelentett be a turisztikai ágazat versenyképességének javítására és a bürokrácia csökkentésére a nemzetgazdasági miniszter. Nagy Márton bejelentette a szigorítást a budapesti rövid távú lakásbérléseknél. Ezentúl telefon segítségével is lehetne fizetni SZÉP-kártyával, emellett a felszolgálási-díj a jövőben legfeljebb 12 százalék lehet. A falusi turizmusban a gazdasági épületeket is lehetne magánszálláshelyként használni.

Elindult a társadalmi egyeztetése annak a kormányzati tervnek, amely alapján lakhatási célra lehet felhasználni az önkéntes pénztári megtakarításokat. A Nemzetgazdasági Minisztérium azt közölte: a pénztári megtakarításokat ilyen célra csak 2025-ben lehetne felhasználni. Jelenleg mintegy 2100 milliárd forintnyi megtakarítás volt önkéntes pénztári számlákon, és 10 év letelte előtt eddig nem lehetett hozzányúlni.

Nemzeti konzultációt javasol a Fidesz a kormány új gazdasági akciótervéről. Ezt a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője közölte a Fidesz-KDNP kihelyezett esztergomi frakcióülésének szünetében. Kocsis Máté azt mondta: a témák között a gazdasági semlegesség, a kis és közepesvállalkozások támogatása, a bérelemelés, a munkáshitel, a lakhatás és a családtámogatások szerepelnének.

Nem lesz menetrendváltozás és járatritkítás 2025-ben a HÉV-eknél – hangsúlyozta Facebook-videójában a MÁV vezérigazgatója. A Fővárosi Közgyűlés közlekedési és városfejlesztési szakbizottsága korábban egyhangúlag elfogadta Vitézy Dávid javaslatát a HÉV-járatritkítás elleni közös kiállásról. Az ülésre nem ment el a bizottság két fideszes tagja, valamint Lázár János miniszter és a MÁV vezetői sem.

Elengedhetetlennek nevezte a bírák és igazságügyi alkalmazottak béremelését a Fővárosi Törvényszék elnöke. Tatár-Kis Péter egy háttérbeszélgetésen úgy vélte: ha a jelenlegi elvándorlási tendencia folytatódik, akkor romlik majd az ítélkezés hatékonysága és időszerűsége.

Sikeresnek nevezte a nyugat-balkáni országok uniós csatlakozásának előkészítését szolgáló tízéves berlini folyamat eddigi eredményeit a német kancellár. Olaf Scholz a Szerbia, Koszovó, Albánia, Bosznia-Hercegovina, Montenegró és Észak-Macedónia állam- illetve kormányfőivel tartott csúcstalálkozón úgy fogalmazott: az Európai Unió csak akkor teljes, ha a Nyugat-Balkán is a része lesz.

Hírdetés

Kétoldalú tárgyalást folytatott Orbán Viktor miniszterelnök Berlinben Olaf Scholz német kancellárral. A találkozón ismét áttekintették a magyar uniós elnökség programjának legfontosabb célkitűzéseit. A a Berlini Folyamat 10. csúcstalálkozóján részt vevő magyar kormányfő a szerb kormányfővel a közlekedési kapcsolatok fejlesztéséről és Szerbia uniós csatlakozásáról tárgyalt.

Cselekvési tervet sürget az Európai Unió Környezetvédelmi Tanácsa az aszályokkal szembeni uniós ellenállóképesség szavatolására. A luxembourgi ülésen elfogadott állásfoglalásban a testület arra szólítja fel az Európai Bizottságot, hogy készítsen átfogó, uniós szintű cselekvési tervet, hogy az Európai Unió 2030-ra ellenálló legyen az aszályokkal szemben és megszűnjön a talajromlás.

Magyarország a bírálatok ellenére is támogatja a Béke Barátai nevű ENSZ-országcsoport létrehozását – erősítette meg Luxembourgban a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter uniós külügyi tanács ülése után közölte: ismét erős volt a nyomás, hogy az Európai Békekeretből fizessenek ki 6 milliárd eurót az Ukrajnába fegyvereket szállító tagállamoknak, de ezt Magyarország nem engedi.

Az ENSZ libanoni békefenntartó missziója elleni izraeli támadások azonnali leállítására szólít fel az Európai Unió. Josep Borrell, az unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője hangsúlyozta: a békefenntartók elleni támadások a nemzetközi jog súlyos megsértését jelentik. Eközben az Egyesült Államok bejelentette, ballisztikus rakéták elleni, hatékony légvédelmi fegyverzetet küld Izraelnek.

A Gázai övezetben 15-en meghaltak, többen megsebesültek egy menedékként használt iskola bombázásában Nuszeirat menekülttáborban. Az izraeli hadsereg azzal vádolja a Hamászt, hogy fegyveresei iskolai épületekben rejtőznek. Egy észak-izraeli katonai támaszpontot célzó, tegnap esti Hezbollah dróntámadásban pedig 4 katona halt meg, és több mint 60 ember megsebesült.

Váratlanul nagyszabású hadgyakorlatba kezdett hajnalban Kína a Dél-kínai-tenger északi részén fekvő Tajvan körül. A szigeten azonnal sürgős biztonsági értekezletet hívtak össze. A Taiwan News beszámolója szerint a hadihajók bekerítették a szigetet.

Fegyverest tartóztattak le Donald Trump kaliforniai választási gyűlésének közelében. A járőrök töltött lőfegyvereket, valamint egy nagy kapacitású tárat találtak egy fekete városi terepjáró sofőrjénél. A 49 éves férfit előállították, majd letartóztatták.

Az idén 3 amerikai közgazdász kapja a közgazdasági Nobel-emlékdíjat az intézmények kialakulásának és a jólétre gyakorolt hatásának tanulmányozásáért. Az indoklás szerint Daron Acemoglu, Simon Johnson és James Robinson innovatív kutatást végeztek azzal kapcsolatban, hogy mi befolyásolja hosszú távon az országok gazdasági jólétét.

Elhunyt Kőnig Tamás Ybl Miklós-díjas építész. Az elmúlt évtizedek magyar építészetének egyik fontos szereplőjét 73 éves korában érte a halál. Kőnig Tamás főbb művei közé tartozik az újpesti OTP-irodaház, a műemlék-rekonstrukciók közül a Károlyi-palota, valamint a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »