Turisztikai látványosság lehet: még a törökök ültették

Turisztikai látványosság lehet: még a törökök ültették

Három-négyszáz éves, még ma is termő szőlőtőkéket vágnának ki egy pécsi ingatlanon. Pontos korukat és a fajtájukat még a szakemberek sem ismerik, valószínű, hogy a törökök ültették. Az önkormányzat szeretné megmenteni és turisztikai látványossággá tenni a tőkéket.

Az ingatlannak új tulajdonosa van, aki egy mélygarázzsal ellátott hatlakásos társasházat szeretne építeni. A még most is termő öreg szőlőtőkék azonban az egész udvart lugasszerűen befutják. A városfal mellé telepített szőlőt még a törtök korban ültették, pontos korát és a fajtáját a szakemberek is csak találgatják. „A fajtáról mi sem tudunk jelenleg többet. A későbbiekben kiderülhet újabb vizsgálati módszerekkel, esetleg dns-markerekkel, adatbázisokban való összehasonlítással, hogy mi is a fajta, esetleg hogy milyen rokonsági köre lehet” – mondta Teszlák Péter, a Pécsi Tudományegyetem – Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet tudományos munkatársa.

Hírdetés

A város vezetése szeretné megmenteni és turisztikai látványossággá tenni a tőkéket.

„Úgy kell az épületet majd tájolni és kialakítani, hogy közben a szőlőtőkének ott kell maradnia, hiszen ez a szőlőtőke jelképezi a pécsi polgárságot, a pécsiséget” – fogalmazott Csizi Péter országgyűlési képviselő. Úgy tudjuk, az új tulajdonossal sikerült megállapodni, a társasházat különleges alapozással építik fel, így az öreg tőkék megmaradnak.

Európában hasonló matuzsálemkorú szőlő a szlovéniai Mariborban található. Ott minden évben több ezer ember részvételével fesztivált rendeznek a tiszteletére.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »