Tüntettek az egészségügyi dolgozók

Tüntettek az egészségügyi dolgozók

A Sanitas Szakszervezeti Szövetség több ezer tagja tüntetett tegnap Bukarestben az egységes bértörvény korrekt és maradéktalan alkalmazását követelve.

A tüntetők mintegy 150 busszal érkeztek Bukarestbe az ország minden tájáról, és az öt éve hatályos közalkalmazotti bértörvény által előirányzott, de rendre elnapolt béremelések maradéktalan folyósítását követelték. Tiltakoztak az ellen is, hogy – az uniós helyreállítási alap lehívásának feltételeként – Románia kötelezettséget vállalt Brüsszelben a bérpótlékok korlátozására. A szakszervezet elfogadhatatlannak tartja, hogy a bukaresti parlament olyan bértörvényt fogadjon el, amely az alapbér 20 százalékára korlátozza a közalkalmazotti bérpótlékokat. A Sanitas szerint egy ilyen jogszabály fő vesztesei az egészségügyben és szociális ellátásban dolgozók lesznek.

Hírdetés

A tüntetők az ellen is tiltakoztak, hogy az ágazat korábbi bérfejlesztéseiből csak az orvosok, mentősök és ápolók részesültek, míg a leginkább rászorulók – kisegítő személyzet, irodisták, felcserek – bérezési szintje megmaradt a 2018-as szinten.

„Nem kérünk többletjogokat, csak azt követeljük, hogy a hatóságok tartsák tiszteletben, amit ők maguk törvénybe foglaltak” – mutatott rá a Sanitas közleménye.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »