Tüntetők gyújtották fel Khomeini ajatollah állítólagos szülőházát

Tüntetők gyújtották fel Khomeini ajatollah állítólagos szülőházát

Ruhollah Khomeini ajatollah az állítások szerint az iráni Khomein város egyik lakóházában született, a születési anyakönyvi kivonata szerint 1900-ban. Más források ezt vitatják, és inkább 1902-re teszik a születésnapját – írja a Magyar Hang.

A hivatalos iráni történetírás mindenesetre azt a házat tiszteli az ajatollah szülőhelyeként, amit pénteken részben felgyújtottak a városban tüntetők. A BBC által közölt felvételeken az látszik, hogy a ház egy része lángokban áll, a köré gyűlt tömeg pedig éljenez. A házban az ajatollah életét bemutató kiállítás (volt) látható.

 

Protestors in the city of Khomein have burned down the childhood home of the late Ayatollah Khomeini, founder of the country’s current theocracy. The symbolic significance of this move against the most revered figure in the Islamic Republic cannot be overstated.#MahsaAmini pic.twitter.com/vmoJfj3NAX

— Siavash Ardalan (@BBCArdalan) November 18, 2022

Hírdetés

 

Az incidens is mutatja, hogy a 22 évesen a hidzsáb nem rendeltetésszerű viselése miatt meggyilkolt Mahsza Amini halála miatt kitört tiltakozási hullám, a rengeteg letartóztatott és megölt tüntető dacára nemhogy csillapodna, de a rezsim szempontjából egyre veszélyesebbé válik. Hiszen most a rendszer alapítójának szülőházát igyekezett elpusztítani a feldühödött tömeg.

Az addig londoni száműzetésben élő Ruhollah Khomeini volt az 1979-es iráni iszlám forradalom kulcsfigurája. Miután a felkelés elsöpörte Reza Pahlavi sah (ugyanolyan autokratikus, viszont világias) rezsimjét, Khomeini teokratikus diktatúrát vezetett be az országban, ami az ajatollah 1989-es halála óta is urallja Iránt.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »