Tüntetők és rendőrök: ütközetre készülnek Párizsban

Tüntetők és rendőrök: ütközetre készülnek Párizsban

Franciaországban kilencedik alkalommal tiltakoznak utcai felvonulásokkal és sztrájkokkal csütörtökön a kormány nyugdíjreformja ellen, Gérald Darmanin belügyminiszter tájékoztatása szerint 12 ezer rendőr és csendőr fogja biztosítani országszerte a felvonulásokat.

Gérald Darmain – challenges.fr

Hírdetés

Franciaországban kilencedik alkalommal tiltakoznak utcai felvonulásokkal és sztrájkokkal csütörtökön a kormány nyugdíjreformja ellen, Gérald Darmanin belügyminiszter tájékoztatása szerint 12 ezer rendőr és csendőr fogja biztosítani országszerte a felvonulásokat.

Darmanin elmondta, hogy ötezren Párizsban teljesítenek majd szolgálatot az előző napi zavargások megismétlődésének megakadályozására. A belügyminisztérium 600 és 800 ezer közötti tiltakozóra számít mintegy kétszáz városban, ebből 40-70 ezerre Párizsban.
   
Emmanuel Macron államfő az év végig hatályba kívánja léptetni a reformot, amelynek legfőbb intézkedése a nyugdíjkorhatár felemelése 62-ről 64 évre.
   
A stratégiai szektorok több mint két hete kezdődött gördülő sztrájkja továbbra is elsősorban az olajfinomítókban és a hulladékszállításban érezteti a hatását, de csütörtökön a vasúti és a tömegközlekedésben, valamint az oktatásban dolgozók is munkabeszüntetést tartanak.
   
Az olajfinomítókban dolgozók már több mint két hete blokkolják az olajtározóknál a ki- és bejutást, ezért a töltőállomásokon fokozatosan romlik a helyzet. Az ország 11 ezer töltőállomásának 14,3 százalékánál volt szerdán hiány valamelyik üzemanyagból, 7 százalékuknál pedig egyáltalán nem volt üzemanyag. Kedden még csak a kutak 12, az elmúlt hétvégén pedig még 4 százalékánál voltak gondok. A kétszáz olajraktárból nyolcat foglaltak el a sztrájkolók, de ezek a legjelentősebbek az országban.
   
A TotalEenergies négy franciaországi olajfinomítójából csak egyben folyt termelés szerdán, az Esso-ExxonMobil két olajfinomítója még termel, de a hozzájuk tartozó üzemanyagraktárakból a szállítás szünetel, miután a telepeket elfoglalták a sztrájkolók.
   
A France24 hírtelevízió összesítése szerint az üzemanyaghiány jelenleg a megyék ötödében érezteti hatását, mindenekelőtt a déli országrészben, ahol minden második kútnál gondok vannak, s ezért a déli megyékben (Gard, Vaucluse, Alpes-de-Haute-Provence, Var) a prefektúrák 30 literre korlátozták az egyszerre vásárolható üzemanyag mennyiségét.
   
A kormány tájékoztatása szerint az üzemanyagraktárakban legalább két hónapra elegendő tartalék van.
   
A hatóságok szerdán kötelezték először munkafelvételre az egyik olajfinomító dolgozóit az üzemanyaghiány elkerülése érdekében, mégpedig délen, a Marseille-hez közeli Fos-sur-Merben. A döntés óriási felháborodást váltott ki a sztrájkolók részéről, akiknek egy része megdobálta a blokádot meggátoló rendőröket, akik könnygázzal oszlatták az elégedetlenkedő munkásokat.
   
Párizsban 17. napja folytatódott a hulladékszállítók sztrájkja, s a főváros körüli szemétégetők egy része sem működik. A fővárosi önkormányzat szerint a járdákon csaknem 10 ezer tonna hulladék halmozódott fel, ugyanakkor egyes kerületekben az önkormányzatok magáncégeket béreltek fel az elmúlt napokban a hulladékszállításra.
   
A pedagógus szakszervezetek szerint csütörtökön a tanárok 40-50 százaléka nem fogja megtartani az óráit, a vonatoknak megközelítőleg a fele fog közlekedni, a városi tömegközlekedésben pedig a reggeli és a délutáni csúcsforgalmi időkben indulnak csak szerelvények.
   
A polgári légi közlekedési igazgatóság azt kérte a légitársaságoktól, hogy a párizsi Orly repülőtéren előzetesen töröljék járataik 30 százalékát, a vidéki repülőtereken pedig 20 százalékát a légiirányítók sztrájkja miatt.
   
A felmérések szerint a franciák kétharmada nem támogatja a nemzetgyűlési szavazás megkerülésével jóváhagyott nyugdíjreformot.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »