Tüntetők és hadsereg az utcákon Fehéroroszországban

Tüntetők és hadsereg az utcákon Fehéroroszországban

<img alt="Hunderte Soldaten und Tausende Demonstranten stehen sich in Minsk am frühen Abend direkt gegenüber" data-src="https://bilder.bild.de/fotos-skaliert/hunderte-soldaten-und-tausende-demonstranten-stehen-sich-in-minsk-am-fruehen-abend-direkt-gegenueber-201509224-72532950/12,w=1280,c=0.bild.jpg" data-zoom-src="https://bilder.bild.de/fotos/hunderte-soldaten-und-tausende-demonstranten-stehen-sich-in-minsk-am-fruehen-abend-direkt-gegenueber-201509224-72532950/Bild/12.bild.jpg" data-zoom-title="Hunderte Soldaten und Tausende Demonstranten stehen sich in Minsk am frühen Abend direkt gegenüber

Foto: Dmitri Lovetsky / AP Photo / dpa

” src=”https://bilder.bild.de/fotos-skaliert/hunderte-soldaten-und-tausende-demonstranten-stehen-sich-in-minsk-am-fruehen-abend-direkt-gegenueber-201509224-72532950/12,w=993,q=high,c=0.bild.jpg” style=”width: 720px;” />

Foto: Dmitri Lovetsky / AP Photo / dpa

Tízezrek vonultak a minszki Függetlenség terére vasárnap Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök lemondását követelve. A három balti államban, Észtországban, Litvániában és Lettországban emberek alkottak élőláncot szolidaritásból a Szabadság Útja nevű fehérorosz tüntetés résztvevőivel.

Mivel a biztonsági erők Minszkben több metróállomást is lezártak, ezért az embertömegek gyalogosan keltek útra a békés tüntetésre. A rendőrség hangosbemondókkal figyelmeztette az embereket, hogy ne vegyenek részt a hatóságilag nem engedélyezett megmozduláson.

A tüntetést követően egy szabadság menetet is akarnak tartani egy új Fehéroroszországért. Múlt vasárnap százezrek vonultak fel a hatodik mandátumát vitatott körülmények között elnyert Lukasenka ellen.

„A tömegrendezvények megtartása illegális, a résztvevőket felelősségre vonják” – közölte a belügyminisztérium.

Hírdetés

Ivan Kubrakov, a minszki rendőrség vezérőrnagya videóüzenetben provokációra figyelmeztetett és felszólított mindenkit, hogy maradjon távol a Függetlenség terétől.

Lukasenka, aki ismételten az állítja, hogy külföldről próbálnak forradalmat szítani Fehéroroszországban, azzal fenyegetőzött, hogy kemény kézzel fellép a nyugalom helyreállítása érdekében.

A védelmi minisztérium vasárnap közleményben tudatta, hogy mostantól a hadsereg látja el az emlékművek védelmét. A tárca leszögezte, hogy az emlékművek térségében történő esetleges rendbontások és zavargások esetén a tüntetők már nem a városi rendőrséggel, hanem a hadsereggel kerülnek szembe.

Az elnök élesen bírálta a tüntetők egyházi támogatását és szankciókat helyezett kilátásba. „Felekezeteink álláspontja meglep” – mondta Lukasenka szombaton. Az elnöki hivatal honlapján megjelent beszédében hangsúlyozta, hogy a papoknak nem szabadna az ellenzékiek nevében felszólalniuk. Hozzátette, hogy az állam mindezt nem fogja félvállról venni, az érintetteknek pedig szégyellni kell magukat.

A három balti államban, Észtországban, Litvániában és Lettországban emberek alkottak élőláncot szolidaritásból a Szabadság Útja nevű fehérorosz tüntetés résztvevőivel. A gesztus a Balti Út évfordulóját jelölte. 1989. augusztus 23-án ugyanis mintegy kétmillió ember alkotott élőláncot a három balti országban.

Vera Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke üdvözölte a rendezvényt. „Támogatom őket és mindig is kiállok a szabad választásokért és a nép akaratának érvényesüléséért” – hangsúlyozta Jourová.

Egils Levits lett elnök is a Szabadságot Fehéroroszországnak szolidaritási lánc résztvevői között volt Rigában hivatalos Twitter-oldala szerint.

Linas Linkevicius litván külügyminiszter szerint hazájában az élőlánc Vilniustól a 40 kilométerre lévő határig terjed.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »