Tüntetők és ellentüntetők a finn-svéd határon

Finnország megkezdte szombaton a Svédországból érkező menedékkérők ellenőrzését az északi Tornio átkelőhelyen. Közben mintegy száz tüntető rövid időre elzárta az átkelőt.

Hírdetés

A tüntetők élő láncot alkottak a svéd oldalon fekvő Haparanda és a finn oldalon lévő Tornio beléptetőpont között, hangot adva migránsellenes indulataiknak. 
 
„Zárják le a határt!” – volt olvasható a magasba emelt feliratokon, tiltakozva a Finnországba egyre nagyobb számba érkező migránsok ellen. Az AFP által „szélsőjobboldalinak” nevezett tiltakozókkal szemben ellentüntetők egy csoportja is felsorakozott.
 
A migránsellenes tüntetők közül egy házaspár az Yle finn állami televíziónak így fogalmazott: „Ellenezzük, hogy ilyen sok menedékkérő érkezzen Finnországba, hiszen ők biztonságos európai országokon keresztül utaztak idáig, ott kellett volna maradniuk”.
 
A tüntetők mindkét csoportja már a délelőtt folyamán békésen feloszlott. Finnországban az utóbbi időben a menedékkérők számának jelentős növekedését lehet tapasztalni. Túlnyomórészt irakiak érkeznek, és Svédországon, a haparanda-tornói határátkelőn keresztül érik el az országot. Az idén már több mint 11 ezer menedékkérő érkezett, főleg Irakból, a finn bevándorlásügyi hatóságok adatai szerint most már hetente közel 1200-an lépik át a határt ezen az útvonalon. Az év végéig 25-30 ezerre is nőhet a számuk, ami hét-nyolcszorosa a tavalyinak, amikor 3600 ember kért menekültstátust.
 
Finnországba viszonylag nagy arányban próbálnak meg eljutni iraki menedékkérők, miután  az év első felében benyújtott 548 iraki kérelem 54 százalékát pozitívan bírálták el a finn hatóságok, míg Svédországban 33 százalék volt ez az arány.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »