Tüntetéseket helyeztek kilátásba a tanügyi szakszervezetek, amennyiben nem változtatnak az iskolai nyáltesztelésen

Az FSLI és az ESF Spiru Haret, a legnagyobb tanügyi szakszervezetek bejelentették, hogy hétfőn sztrájkőrséget szerveznek a prefektúráknál, a kormány épületénél és az egészségügyi minisztériumnál, ha nem változtatják meg a diákok tesztelésére vonatkozó utasításokat.

A szakszervezetek felháborodását nagy valószínűséggel az váltotta ki (többek között), hogy Cseke Attila megbízott egészségügyi miniszter arról beszélt, hogy a tanügyi alkalmazottak „elfutnak a felelősség elől” amikor nem akarják elvégezni napi szinten a diákok számára előírt nyálteszteket.

Az alábbi közleményt adták ki:

„A tanügyi alkalmazottak nem tűrik tovább a megaláztatásokat!

Az Szabad Tanügyi Szakszervezetek Szövetsége és a Spiru Haret Tanügyi Szakszervezetek Szövetsége felszólítják a román kormányt, hogy lépjen fel és állítsa le az oktatási rendszerben dolgozókat megalázó eljárásokat!

Hírdetés

Az elmúlt időszakban az oktatási rendszer működését érintő fontos döntések az e fontos tevékenységi területen dolgozók és a diákok teljes figyelmen kívül hagyásával születtek.

Azaz:

– A tanintézmények megnyitását csak az alkalmazottak 60%-os oltási arányától tették függővé, anélkül, hogy figyelembe vették volna azt a tényt, hogy a hatályos jogszabályokban nem szabályozták ezt az arányt. Az intézkedés hátrányos megkülönböztetést eredményezett az oktatásban dolgozók és a társadalom többi része között. Ugyanakkor a kéthetes szabadsággal az elérni kívánttal ellentétes hatást váltottak ki, mivel nem volt oktatás olyan településeken sem, ahol a fertőzések előfordulási aránya nagyon alacsony volt, vagy akár 0%. Ezek többsége vidéki település volt. Bár az oktatási intézmények újbóli megnyitását szorgalmaztuk ott, ahol a fertőzöttségi arány kevesebb, mint 3 ezrelék, ezt nem hagyták jóvá.

– Az oktatási intézmények személyzetének felelősségi körébe utalják a tanulók SARS-CoV-2 fertőzésének diagnosztizálására szolgáló nyál-antigén gyorstesztek elvégzését. A tanulók vizsgálatát kötelezik anélkül, hogy figyelembe vennék, hogy az ilyen jellegű feladatok nem szerepelnek az oktatási alkalmazottak munkaköri leírásában, anélkül, hogy a feltétlenül szükséges védőfelszereléseket biztosítanák, és anélkül, hogy figyelembe vennék, hogy ez a vizsgálat súlyosan befolyásolja az oktatási és nevelési folyamatot, tekintettel az eljáráshoz szükséges időre.

Cseke Attila-Zoltán egészségügyi miniszter 2021.11.17-én megjelent nyilvános kijelentései, miszerint a nyálvizsgálat nem orvosi aktus, és hogy az oktatási minisztérium hatáskörébe tartozik eldönteni, hogyan kell alkalmazni az ilyen vizsgálatokat, ellentmondanak a CAZ/3811/12.11.2021. számú utasításnak.” (educatieprivata.ro, edupedu.ro)

Nyitókép: Simion Hăncescu și Marius Nistor szakszervezeti vezetők. Forrás: edupedu.ro


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »