Tünetek, amik vashiányra utalnak

Tünetek, amik vashiányra utalnak

A hirtelen jelentkező gyengeség, erőtlenség és fáradékonyság csak néhány a vashiány számos tünete közül. Ilyenkor a test vörösvérsejt-száma lecsökken, és a szövetek nem jutnak elegendő oxigénhez. Csakhogy a gyengeség mellett vannak még más, néha egészen furcsa jelek, amik szintén azt mutatják, hogy ez a fontos ásványi anyag hiányzik a szervezetünkből.

Az egyik legextrémebb ezek közül az, amikor valaki elkezdi úgy érezni, hogy egészen meglepő dolgokat szeretne enni, például földet, palát vagy agyagot. Ez a vashiány nagyon is jellemző tünete, amire ugyanakkor nagyon ritkán derül fény, mert sokan szégyellnek beszélni róla. Ha ilyesmit érzünk, beszéljünk az orvosunkkal! – írja a Házipatika.com.

Hírdetés

Az úgynevezett kanálköröm, vagyis amikor az ujjainkon a körmök középső része bemélyed vagy ellaposodik, szintén jelezhet vashiányt, de ezt a tünetet is orvosnak kell látnia, mert külső trauma és petróleum alapú vegyszerek használata ugyancsak eredményezhet ilyesmit. Ha a két utóbbit kizárhatjuk, akkor viszont szinte biztos, hogy tényleg vaspótlásra lesz szükségünk.

A cserepes szájnak sem csak a tél, a száraz levegő vagy az elégtelen folyadékfogyasztás lehet az oka. A vashiányban szenvedők nagyjából egyharmadánál jelen van az angular cheilitis nevű speciális betegség, amely a száj sarkainak kellemetlen, fájdalmas kiszáradásával, kirepedésével jár. Vashiányos tünet a duzzadt, érzékeny nyelv is, ami nehezíti az evést és a beszédet egyaránt.

A pagofágia azt jelenti, hogy valaki folyamatosan kívánja a jeget: furcsa tünet, és szintén a vashiányt jelzi, bár ennek a pontos okát az orvostudomány egyelőre nem tudta még kideríteni. Nagyjából ugyanez a helyzet a bizsergő lábakkal, amikor olyan érzésünk van, mintha hangyák szaladgálnának a bőrünk alatt – nem tudni, miért, de a vashiányosok gyakran számolnak be ilyesmiről.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »