Túlterjeszkedett a Honvédelmi Minisztérium

Túlterjeszkedett a Honvédelmi Minisztérium

Habár több ezer fős hiánnyal küzd a magyar honvédség, a szervezet igazgatásában jóval többen dolgoznak az engedélyezett létszámnál – derült ki a Honvédelmi Minisztérium adataiból.

A kormány oldalán megjelent statisztikák szerint a tárca igazgatási részlege 616 főt foglalkoztat, ami csaknem 100 fővel több, mint az erre megállapított 523 fős keretlétszám.

Hírdetés

Ráadásul az igazgatás az a terület a HM-ben, ahol versenyképes fizetésekért alkalmazzák a munkatársakat. A 2016. harmadik negyedéves személyi juttatásokra vonatkozó összesített adatok alapján összesen több mint 850 millió forint bérköltséget fizettek ki a 616 alkalmazottnak. Közülük 6 állami vezető van, akik átlagosan közel 1 millió forintot keresnek. A maradék 610 munkatárs pedig átlagosan csaknem 460 ezer forintot vihet haza havonta.

Mindez azért érdekes, mert a honvédség – főként a legénységi állomány – legalább ötezer fős létszámhiánnyal küzd. Benkő Tibor, a Honvéd Vezérkar főnöke 2015 elején nagyjából ekkora hiányt ismert el a parlament által jóváhagyott 29 700 fős létszámhoz képest. Simicskó István honvédelmi miniszter nemrég azt javasolta, terrorveszélyre hivatkozva 1300 fővel növeljék a honvédség engedélyezett státusainak számát. Ennek oka, hogy a honvédség feladatai idén kiegészültek a terrorveszélyhelyzetben ellátandó feladatokkal.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 11. 29.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »