Túlkapások: a kérdés után odébb lökték a Hír TV riporterét

Túlkapások: a kérdés után odébb lökték a Hír TV riporterét

Brüsszelt bírálta a belügyminiszter helyettese a szlovák rendőrök ünnepélyes fogadásán. Kontrát Károly szerint az Európai Bizottság nem a migráció megfékezésén ügyködik, hanem a migránsok elosztásán. A politikus munkatársa nem hagyta, hogy a Hír TV a rendőri túlkapásokról kérdezze az államtitkárt.

Újabb szlovák kollégák segédkeznek majd a déli határ védelmében a magyar egyenruhásoknak a visegrádi országok együttműködésének részeként.

„Magyarország és Szlovákia egyformán gondolkodik, együtt cselekszik, és közösen lép föl a ránk zúduló illegális migrációval szemben” – mondta el Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a szlovák rendőrök ünnepélyes fogadásán.

Július elején magyar rendőrök állítólagos túlkapásairól számolt be az egyik nemzetközi jogvédő szervezet. A Human Rights Watchnak határsértők panaszolták, hogy magyar egyenruhások kutyákat küldtek rájuk, amikor visszatoloncolták őket Szerbiába. A szervezet jelentését a kormányszóvivő, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal és a Belügyminisztérium is megkapta. A hatóságok tagadtak, de a belügyminiszter vizsgálatot ígért.

A vizsgálat állásáról Pintér Sándor helyettesét hiába kérdeztük a Készenléti Rendőrség laktanyájában, a sajtós távozásra szólított fel:

– A rendőri túlkapásokról indult vizsgálat, lett annak valamilyen eredménye?

Hírdetés

– Ez egy másik rendezvény, kérem, távozzanak.
– Bocsánat, de ne lökdössön, kérem!

Egy másik jogvédő szervezet, a Magyar Helsinki Bizottság nem tud vizsgálatról. „A legegyszerűbb és legtisztább módja annak, hogy az ilyen állításokat cáfolja a rendőrség, az, hogyha kivizsgálja. Egy rendes, alapos vizsgálat alapján ki lehetne mondani azt, hogy tényleg minden úgy történik, ahogy a jog előírja. Egyelőre erre viszont várnunk kell, hozzánk semmi olyan jelzés nem jutott el, amely alapján ezt megfontolták volna” – fogalmazott Pardavi Márta, a szervezet társelnöke.

Az Oltalom Karitatív Egyesület elnöke arról beszélt a Hír TV-nek, hogy az ételosztást már írásos engedélyhez kötik a magyar hatóságok a déli határon. „Írtunk egy levelet, mert azt kérték a határrendészek, hogy kérjünk engedélyt. Kértünk, ezt korábban nem kellett. Arra hivatkoztak, hogy a szerbek határsértésnek tekintik, ha átnyúlva a határon adunk enni a menekülteknek” – mondta el Iványi Gábor.

Egy másik szervezet tisztálkodási szereket, pelenkákat és ruhákat vitt volna a határon veszteglő migránsoknak. „Nem engedik a segélyek kiosztását. Több alkalommal megengedte a magyar rendőrség, több alkalommal nem, nagyjából azon múlik, hogy éppen ki van szolgálatban. Elég változatos indokokkal szokták nem engedni, többnyire azzal, hogy vámszabálysértés lenne, ami egyébként nem igaz. Volt, hogy arra hivatkoztak, hogy nem tudják garantálni a segítséget osztó önkéntesek biztonságát, ezt eddig sem igényeltük. Olyan érvelést is hallottunk a hatóságoktól, hogy ők azok, akik jogosultak bármilyen adományt osztani” – fejtette ki Kékesi Márk a MigSzol Szeged koordinátora.

A migránsok negyedét-felét a magyar–szerb határon felhúzott kerítés nem állítja meg – írta a Magyar Nemzet a rendőrségi statisztikára hivatkozva.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »