Túl vagyunk Az ébredő Erőn, de mi jön ezután?

Túl vagyunk Az ébredő Erőn, de mi jön ezután?

A Csillagok háborúja hetedik epizódja rengeteg kérdésre ad választ, ám megannyi új kérdést is felvet. A nyolcadik epizódból kiderülhet, kicsoda pontosan Rey és Kylo Ren, mit akar az Első Rend és mi lesz az Új Galaktikus Köztársaság sorsa.

A Star Wars: Az ébredő Erő abból a szempontból pompásan sikerült, hogy új kezdetet ad egy trilógiának. Éppen ezért bizonyos személyekről és történésekről szinte nem tudunk meg semmit, sőt, az Io9 összeállításából az is kiderül, hogy még a trélerben elhangzott mondatok és az előzetesben látott képsorokból sem láttunk mindent a december 18-án debütált filmben. Innentől már tényleg csak az olvasson, aki látta J. J. Abrams alkotását!

Ami az előzetesben megvolt, de a filmben nem

Emlékeznek arra a képsorra, amelyen először láthattuk Kylo Ren (Adam Driver) keresztvasas fénykardját, ahogy a csuklyás alak lép néhányat a hóesésben, majd bekapcsolja gyilkos szerkezetét? Vagy arra, amikor Rey (Daisy Ridley) áll a kilőtt csillagromboló hajtóműve előtt? Kimaradt a filmből Zuvio karaktere is, akinek még akciófigurát is szenteltek a készítők, és némi infót is csöpögtettek róla, ám a Jakkun nem láthattuk.

Zuvio Az ébredő Erő egyik hivatalos fotóján. A filmbe végül nem került be, pedig akciófigurát is kapott Fotó: David James / Lucasfilm Ltd.

 

„Egy rakat leforgatott képsort nem használtunk fel végül.” (J. J. Abrams)

 

Ezeknél jóval fontosabbnak tűnő jelenetek is kimaradtak a kész filmből. Például az, amikor a Lupita Nyong’o által játszott Maz Kanata megkérdezi Reyt, hogy ki ő, erre a roncsvadász pedig annyit válaszol, hogy senki. Az ezeréves Maz az egyik előzetesben átnyújtja egy fehér nőnek Luke fénykardját (hogyan került hozzá?) – a filmben végül Finn kapja meg. Kimaradt az is, amikor a rohamosztagosból dezertőrré váló Finn (John Boyega) arról mesél, hogy egy dologra nevelték, de nincs miért harcolnia. Azt sem mondja Kylo Ren, hogy megmutatja nekik (jó eséllyel az Ellenállás tagjainak) a Sötét Oldalt, ahogy Maz Kanatától sem halljuk, hogy „Nem veszett el ma a remény. Hanem meglett.”

Oké, mi a helyzet Reyjel?

Azt sem láthatta-hallhatta a néző, ahogy Luke Skywalker (Mark Hamill) elmondja: „átjárja családomat az Erő”. Utóbbi tűnik az egyik legfontosabbnak, hiszen nem tudjuk, kinek mondja az időközben idős remetévé érett Jedi-mester a fenti mondatot. Jó eséllyel Reynek címezte a mondatokat, annak a főszereplőnek, akiről egyelőre csak az alábbiakat tudjuk:

A családja egyedül hagyta a Jakkun; Egy kilőtt birodalmi lépegetőben (AT-AT) várja a visszatérésüket; Jól ért a gépekhez; Hasonlóan vakmerően vezeti az Ezeréves Sólymot, mint Han Solo (Harrison Ford); Erőérzékeny.

Hírdetés

Azt viszont nem tudjuk, hogy kinek a rokona, mindenesetre amikor Az ébredő Erő végén találkozik a magányosan, egy szigeten éldegélő Luke-kal, hosszasan szemlélik egymást. R2–D2 is csak akkor ébred fel alvó állapotából, amikor Rey megjelenik az Ellenállás bázisán. Ráadásul Luke fénykardja „megszólította” Reyt Maz Kanata szerint. Vajon Luke gyermekéről van szó? Ez ellen szólhat, hogy a Jedi-lovagoknak elvileg nem szabadna kötődniük senkihez – így Luke sem alapíthatott volna családot –, emellett furcsa lenne, hogy Luke egy olyan félreeső, sivatagos bolygón hagyná a saját lányát, amely nem a hazája, azaz a Tatuin – írja összeállításában a Vox.

BB–8 és Rey Az ébredő Erőben Fotó: David James / Lucasfilm Ltd.

A másik forgatókönyv, hogy Rey valójában Han Solo és Leia Organa (Carrie Fisher) lánya, azaz Kylo Ren testvére. Ezt támaszthatja alá a lány vakmerősége és hogy olyan jól megértik egymást Hannal – olyannyira, hogy bizonyos mondatokat egyszerre mondanak ki –, valamint első találkozásukkor ölelkeznek Leiával. Rey a kihallgatásán azt mondja Kylo Rennek, bár Han Solo lenne az édesapja – ez is árulkodó jel lehet. Viszont Han és Leia tudja Kylo Renről, hogy a gyermekük – akit eredetileg Bennek hívtak, valószínűleg Ben Kenobi iránti tiszteletből –, és azt is tudják, hogy Kylo Ren szembefordult Luke-kal, emiatt romlott meg a páros kapcsolata is. Ha ennyire megviselte őket a fiuk elvesztése, a lányuk sorsáról miért nem ejtenek egy szót sem? A Vox szerint egyébként Han és Leia gyermeke lehet Rey, akit vagy Kylo Ren, vagy Luke rejtett el a Jakkun, majd törölte az érintettek emlékeit az Erő révén. Nos, hogy így van-e, majd kiderül a nyolcadik epizódból, amelyben jó eséllyel Rey kitanulja majd az Erő használatát.

(És egy TÉNYLEG NAGYON SPOILERES megjegyzés Rey-hez: a Disney Infinity játékához készült előzetesben Kylo Ren unokatestvérének nevezi Rey-t, azaz utóbbi Luke lánya lehet. De még az is megeshet, hogy Vadernek volt más gyermeke is, így Luke-nak és Leiának féltestvére lehet. Erre egy, Az ébredő Erőt felvezető szövegben talált vesszőhiba enged következtetni. NAGYON SPOILER VÉGE.)

Kylo Ren, a Ren Lovagjai és Snoke

Az Első Rend Sith-jeiről sem tudunk lényegében semmit. A legfőbb vezetőt, a Voldemorthoz – és sebhelyei miatt Vaderhez is – hasonlatos Snoke-ot (Andy Serkis) csupán óriási hologramként ismerjük meg. J. J. Abrams interjúkban elárulta, hogy Snoke-nak kulcsszerepe volt abban, hogy a meglehetősen labilis Kylo Ren csatlakozott az Első Rendhez. Snoke elkezdte Ren kiképzését is, majd ő utasította az Erő Világos Oldala által megszólított, vívódó férfit, hogy ölje meg a saját apját, és ezzel mondjon nemet a Világos Oldalnak.

Snoke – aki a The Hollywood Reporter szerint akár Maz Kanata fajába is tartozhat – alkotta meg a Ren Lovagjai nevű szervezetet is, amelyben az Erő Sötét Oldala iránt elkötelezett tanítványai kaphattak helyet; könnyen lehet, hogy mindannyian Luke-nál tanultak korábban. A lovagok csupán egyszer bukkannak fel a filmben, Rey látomása közben. Itt heten vannak (mint a gonoszok, hehe), és mindannyian a Ren vezetéknevet vették fel (olyasmi ez, mint a Darth a sith-eknél). A szervezetről ennél többet nem nagyon tudunk, de egyikük ugyebár Kylo, aki a Ren Lovagjainak vezetője, és akiről nem derült ki, pontosan hogyan fordult szembe Luke-kal és hogyan állt át az Első Rendhez. Az viszont sejthető, hogy az Első Rend bázisának felrobbantását túlélte, hiszen Snoke azt kérte Hux tábornoktól, hogy szállítsa el hozzá. Jó eséllyel Leiával is találkozik majd, azt viszont nem tudjuk, hová, így a következő rész(ek)ben ki kellene derüljön, mi Snoke és Kylo Ren háttértörténete.

Kylo Ren és társai Az ébredő Erőben Fotó: Lucasfilm Ltd.

Politikai természetű kérdések

Ugyan sokak szerint az előzménytrilógia bukásának egyik legfőbb oka az volt, hogy unalmas szenátusi ülésekről, politikai intrikákról (is) szólt, jól kirajzolódott belőle, miként volt képes Palpatine kancellár politikai trükkökkel megdönteni a Jedi-lovagok hatalmát és kiépíteni a Galaktikus Birodalom diktatúráját. (Erről bővebben Tóth Csaba politológussal készített interjúnkban olvashat.)

J. J. Abrams tanult Lucas „hibájából”, és a klasszikus trilógiához visszanyúló forgatókönyvíró-rendező minimálisra csökkentette a politika jelenlétét Az ébredő Erőben. Ám egy-két információt azért csak csepegtet, lássuk, mit tudunk:

Harminc évvel vagyunk a sorsdöntő endori csata után; Létezik az Új Galaktikus Köztársaság, illetve ellenfele, az Első Rend; Utóbbi ellen harcol az Ellenállás, amelyet az Új Galaktikus Köztársaság támogat.

Slussz. Nem derül ki, hogy miért van egy békefenntartó ENSZ-hadteste az Új Galaktikus Köztársasságnak, ahogy az sem, miként erősödhetett meg a Birodalom romjain alakuló Első Rend, amely Finn szerint erősebb, mint a Köztársaság.

Az Első Rend katonái Az ébredő Erő előzetesében Fotó: Lucasfilm Ltd.

Nos, ezt a rosszfiúk demonstrálták is: egyrészt megépítették – vesztes hatalomként, az Új Köztársaság beavatkozása nélkül – a Halálcsillagnál klasszisokkal nagyobb, bolygókat elpusztítani képes bázisukat. A Starkiller Base egyetlen lövetével több bolygót is elpusztítanak a filmben, köztük az Új Galaktikus Köztársaság központját, a Hosnian Prime-ot és a komplett Hosnian-rendszert. Csak úgy sorjáznak a kérdések. A Köztársaság miért nem szállt szembe közvetlenül az Első Renddel, miért egy földalatti mozgalmat pénzelt? Miért harcol az Ellenállás egy olyan status quo fenntartásáért, amelyben a Köztársaság nem képes saját állampolgárainak védelmére? Most, hogy az Első Rendet meggyengítette az Ellenállás, de nincs mögötte a Köztársaság, kénytelen lesz hatalmat gyakorolni és ismét kiépíteni a köztársasági bürokráciát? A megroggyant Köztársaság hogyan fogja finanszírozni az Első Rend elleni további harcot? Visszavág-e az Első Rend, amellyel kapcsolatban megannyi kérdés felmerül még? Ami a legfontosabb ezek közül: mi a céljuk? Kylo Ren esetében nagyjából tiszta sor: ő afféle revizionista, aki nagyapja, Darth Vader örökségét ápolná, és az ő nagyságát szeretné elérni. Na de az Első Rend?

Talán a megannyi fenti kérdés egy részére a nyolcadik epizódból választ kapunk majd – a film elvileg 2017. május 26-án kerül mozikba.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »