„Tudtuk, hogy a magyar csapat győz, de hogy ilyen simán…”

„Tudtuk, hogy a magyar csapat győz, de hogy ilyen simán…”

A szombati, fehérorosz meccs előtt 77 évvel nyert utoljára a magyar jégkorong-válogatott. Belgium csapatát győzték le a magyarok 8–1 arányban 1939 februárjában. De hogy írt erről a korabeli sajtó?

„Általános vélemény, hogy remekül mutatkoztak be a magyar jégkorongozók” – írta a Nemzeti Sport 1939. február 5-én vasárnap, két nappal a péntek esti találkozót követően. A Jégkorongblogra feltett cikk szerint rosszul kezdtük a meccset, mert túl szűk öltözőben kellett készülnünk. A védelem azonban talpon maradt, majd jöttek a gólok is.

Volt trükközés is: Gergely dr. nevű védőnket csatársorba rakta a szakvezetés, de nagyot nem alakított, viszont felkenték a palánkra és a fején keletkezett sebet össze kellett ölteni. Mintha csak Bartalis szombati orrsérülésének előképét olvasnánk!

Két védőnknek volt csupán sisakja, a magyarok játékától pedig mindenki elámult a belgákat kivéve. Franck Poplimont, a belga szövetség elnöke is csalódott volt: „Tudtuk, hogy a magyar csapat győz, de hogy ilyen simán… hát ez kétségbeejtő. A torna egyik meglepetése a 8–1-es eredmény” – jelentette ki.

Hírdetés

Csak a tények

A Nemzeti Sportnál jóval szűkszavúbb volt az MTI, amely tényleg táviratos formában küldte el a leglényegesebb információkat, íme:

Fotó: MTI

Emellett a Népszava archívumát tudtuk még átnézni, nos, ők még kevesebb szót ejtettek a belgák elleni sikerről. Ezt írták:

„A jégkorong-világbajnokságok. (…) Zürichből jelentik: A magyar válogatott jégkorongcsapat a jégkorongvilágbajnoki torna során pénteken késő este játszotta első mérkőzését a zürichi jégstadionban. A magyar csapat első ellenfele Belgium csapata volt, amelyet a magyar csapat 8:1 arányban vert meg.”


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »