Tudta? Így jelzi a szemünk és a bőrünk az A-vitamin hiányát

Tudta? Így jelzi a szemünk és a bőrünk az A-vitamin hiányát

Az A-vitamin nélkülözhetetlen a növekedéshez, az immunrendszerünk megfelelő működéséhez, és a látáshoz. Hiánya  súlyos problémákhoz, elsősorban a látás zavaraihoz, úgynevezett farkasvaksághoz vezet, de a bőrtüneteket is okozhat.

Az A-vitamin hiánya a kiegyensúlyozott, változatos étrendnek köszönhetően a fejlett országokban viszonylag ritka, de a világon több millió embert, elsősorban kisgyermekeket, érint, és évente legalább egymillió öt éven aluli gyerek hal meg vagy vakul meg az A-vitamin hiányának szövődményeként. Az A-vitamin hiánya lehet elsődleges (primer) és másodlagos.

Ez előfordulhat például krónikus bélbetegségek esetén, pajzsmirigyproblémáknál, illetve a bélrendszert vagy az epevezetőt érintő műtétek szövődményeként. Mivel az A-vitamin zsírban oldódik, az igen kevés zsírt tartalmazó étrend egyik következménye is lehet a vitaminhiány. Emellett, az A-vitamin hiány nagyobb rizikójával néznek szembe az erős dohányosok, illetve az alkoholisták. Az A-vitamin megfelelő hasznosulásához cinkre is szükség van, ezért a cink hiánya is befolyásolhatja, hogy a szervezetünkben kialakul-e A-vitamin hiány.

Az enyhe A-vitamin hiánynak általában nincsenek tünetei a fáradékonyságon és a legyengülő immunrendszer miatti gyakoribb betegeskedéseken kívül.

Hírdetés

Súlyosabb formájában az A-vitamin hiány bőrszárazságot, viszketést okozhat, a haj és a köröm is szárazabbá, fénytelenné, töredezővé válhat. Az A-vitamin hiány összefüggésben áll az úgynevezett follikuláris hiperkeratózis nevű bőrbetegséggel, amelynél a szőrtüszőkben túl sok keratin termelődik, ennek következtében a bőrön kemény, kiemelkedő, fehér színű, apró pattanásra emlékeztető pöttyök jelennek meg. Ennek oka, hogy a keratin eltömíti a pórusokat.

Súlyosabb A-vitamin hiány esetében elsősorban a szemünk lehet érintett.

Jellegzetes tünete, következménye a vitaminhiánynak az úgynevezett farkasvakság vagy szürkületi vakság, az a jelenség, melynél a szemünk nehezebben alkalmazkodik a sötétebb környezethez. A vitaminhiány miatt a szaruhártya elvékonyodhat és apró, nehezen gyógyuló sérülések jelenhetnek meg rajta. Jelentősen megnő a szemszárazság és az azzal összefüggő problémák rizikója is. Szintén jellegzetes tünet az úgynevezett Bitot-foltok megjelenése. Ezek olyan abnormális, megvastagodott, keratinizálódott sejtcsoportok a szem kötőhártyáján, melyek háromszög, ovális vagy szabálytalan alakú foltokként jelennek meg. 

Az A-vitamin hiánya növeli a fertőzések, például a felső légúti vagy az emésztőrendszert érintő betegségek rizikóját, ráadásul a betegségek jóval súlyosabban jelentkezhetnek.

A kisgyermekek esetében a vitaminhiány növekedési és csontfejlődési zavarokat okozhat. Az A-vitamin hiányát összefüggésbe hozták a meddőséggel és az ismétlődő vetélésekkel is. Mivel az A-vitamin nélkülözhetetlen a szem megfelelő működéséhez, súlyos és krónikus hiánya a szemet alkotó sejtek olyan mértékű károsodásához vezethet, melynek visszafordíthatatlan következményei vannak.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »