Tudománnyal és hittel – Húsz éve a betegek szolgálatában a dombóvári Szent Lukács Kórház

Tudománnyal és hittel – Húsz éve a betegek szolgálatában a dombóvári Szent Lukács Kórház

Névadójának emléknapján, október 18-án ünnepelték meg, hogy a dombóvári kórház húsz évvel ezelőtt felvette Szent Lukács nevét, és felszentelték az intézmény területén adományokból épült Maria Mater Dei-kápolnát. Az évfordulón hálaadó szentmisét mutatott be Mayer Mihály nyugalmazott pécsi megyéspüspök, aki 2002-ben felszentelte a kápolnát. A jubileumi eseményen Felföldi László püspök is jelen volt.

Orvosi szakmai programmal kezdődött Szent Lukács ünnepnapja október 18-án a dombóvári kórházban, mely húsz évvel ezelőtt ezen a napon vette fel az evangélista nevét.

Szent Lukács eredeti foglalkozása orvos volt. Megtérését követően részletesen utánajárt a krisztusi eseményeknek, melyeket evangéliumában rögzített. Utazásai során felkereste a még élő szemtanúkat. A negyedik evangéliumon kívül az Apostolok Cselekedeteinek megírása is az ő nevéhez fűződik.

Az évforduló alkalmából Mayer Mihály nyugalmazott pécsi püspök hálaadó szentmisét mutatott be a Maria Mater Dei-kápolnában.

Ezt követően ünnepi beszédek és előadások hangzottak el.

Az ünnepségen felcsendült Schubert Ave Mariája, Nagy Katalin előadásában, aki laboratóriumi asszisztensként dolgozik a dombóvári Szent Lukács Kórházban.

Müller Cecília országos tisztifőorvos és Németh Csaba, a Tolna Megyei Balassa János Kórház főigazgató-főorvosának köszöntőjét követően Bogár Lajos tartott előadást, Tudományos kutatás a gyógyítás szolgálatában címmel.

Ki a beteg és ki az egészséges? – tette fel a kérdést Felföldi László pécsi megyéspüspök beszéde elején.

A főpásztor rámutatott: vannak emberek, akik beteg, megrokkant testben egészséges lelkülettel, életerővel tudják élni életüket, ugyanakkor mások egészséges testben is alig képesek vonszolni magukat, mert lelkileg vannak megrokkanva. Vannak, akik hálásak a betegségért, mert annak köszönhetik, hogy jobb emberré váltak.

Hírdetés

Nem minden beteg a gyógyulás eltökélt szándékával fordul orvoshoz, van, aki csupán arra vágyik, hogy foglalkozzanak vele.

Jézus a gyógyításai előtt gyakran megkérdezte, hiszi-e a beteg, hogy meg tudja gyógyítani. A jerikói vaktól, aki Jézus után kiáltozott, egyenesen azt kérdezte: „Mit akarsz tőlem? Mit tegyek?”

– hangsúlyozta Felföldi László.

Az előadók között volt Kerekes László, a dombóvári kórház főigazgatója, aki húsz évvel ezelőtt kezdeményezője volt, hogy az intézmény felvegye Szent Lukács apostol nevét.

ami fontos szempont volt a névválasztásban. Ez a három dimenzió ugyanis hat egymásra – vallja ma is Kerekes László.

Ha valakinek lelki baja van, az megjelenhet testi tünetekben, és viszont – mondta a Szent Lukács Kórház igazgatója. Hozzátette: 

Az ünnepség a Szent Lukács-kitüntetések átadásával ért véget.

Az idei díjazottak: Szabó Tamás osztályvezető főorvos (Szent Lukács Kórház, gyermekosztály), Böjte Rozália vezető ápoló (Szent Lukács Kórház, krónikus belgyógyászati osztály), Kovács Gabriella asszisztens (Szent Lukács Kórház Tamási Rendelőintézete), Heiter Lászlóné ápoló (Szent Lukács Kórház, intenzív osztály) és Lötzné Kapus Irén epidemológiai szakápoló (Szent Lukács Kórház).

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Hegyi László

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »