„Tudom, hogy megköveznek ezért, de nagyon jó” – Visszaállt a régi rend

Több áruházlánc is lecsapott a vevőkre a boltzár eltörlése után, de a nagy roham elmaradt a hipermarketekben, diszkontokban. A kisboltosok a forgalom visszaesésére panaszkodnak, az egyik szakszervezet pedig petícióban követeli a megemelt bérpótlék visszaállítását. Az üzletek vasárnapi zárva tartását tavaly márciusban vezette be úgy a kormánytöbbség, hogy az intézkedést a magyarok többsége ellenezte. Eltörlésével a kormány az ellenzék által kezdeményezett népszavazásnak ment elébe.

Nem tolongtak a vásárlók a Hír TV által felkeresett egyik külföldi tulajdonú áruházban Budapest belvárosában. A kasszánál néhány perc alatt sorra lehetett kerülni. „Az az igazság, hogy nagyon sok munkahelyem van, és tudom, hogy megköveznek ezért, de én is nagyon sokat dolgozom ünnepnap, és nekünk nagyon jó, hogy visszajött a vasárnap, amikor a gyerekkel vidékről feljövünk Pestre, és akkor a kellemest a hasznossal összekötjük, és már úgy jövünk, hogy bevásárolunk” – mondta egy vásárló.

Egy másik hipermarketlánc is kinyitotta áruházait, ahol csak tudta az első boltzármentes vasárnapon: „Az áruházainkban úgy osztottuk fel a dolgozókat, hogy a vásárlókat megfelelően ki tudjuk szolgálni, illetve nagyon figyeltünk arra, hogy amikor ma bejönnek a vásárlóink, akkor mindent megtaláljanak a polcokon, minden friss legyen, ehhez igazítva terveztük a létszámot a hasonló napokhoz, hétvégékhez képest” – közöle Samu Zsófia, az Auchan kommunikációs vezetője.

Hírdetés

A diszkontláncok közül az Aldi és a Penny Market az összes üzletét kinyitotta, a Lidl-üzletek viszont zárva maradtak. De jövő héten a Lidl és a Spar is beáll a vasárnapi sorba.

Európa legliberálisabb nyitva tartása

A parlament a boltzárral együtt a 100 százalékos bérpótlékot is eltörölte. Visszaállt a régi rend, amikor a vasárnapi munkavégzésért 50 százalékos pótlék járt. A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete a Nemzetgazdasági Minisztérium elé vonult tiltakozni. „Felháborítónak tartjuk, hogy az érintettek megkérdezése nélkül Európa legliberálisabb nyitva tartását hozták vissza, amelynek legnagyobb kárvallottjai ismét a munkavállalók. Demonstrációnk gyors megszervezésének oka azon követelésünk nyomatékosítása, hogy azonnal kezdődjenek tárgyalások egy olyan szabályrendszerről, amely sem a munkavállalókra, sem a munkáltatókra nem ró aránytalan terhet” – jelentette ki a demonstráción Buday Pálné, a KASZ alelnöke.

Az érdekképviselet a vasárnapi munkavégzést korlátozná, és előírná, hogy havonta két szabad vasárnap minden dolgozónak jár.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »