Tudnivalók az elkövetkezendő hetek munkálatairól

Tudnivalók az elkövetkezendő hetek munkálatairól

Legelőször is különös figyelmet kell fordítani a csonthéjasok (őszi- és kajszibarack, cseresznye, meggy, szilva és mandula) kórokozóira (betegségeire). A kajszibarack és a mandula védelmére szeretnék összpontosítani. A két kultúra különösen érzékeny a moníliának nevezett betegségre, ami 100 százalékban képes elpusztítani a termést. A két növénynél már elkezdődött a virágzás. A tömeges nyitáskor és annak végén érdemes védekezni a betegség ellen. Ebben az időszakban leghatékonyabbak a szisztemikus (felszívódó) gombaölőszerek: „Score”, „Topszin-M”, „Topáz”, „Signum”. A felsorolt vegyszerek kis kiszerelésekben a gazdaboltokban megvásárolhatók. 

Az utóbbi években a monília a legnagyobb kártételt a meggy, illetve a cseresznye esetében okozta. Itt is célszerű a fent említett gombaölőszereket használni. Az első permetezést tömeges virágzáskor, a másodikat pedig sziromhullás után kell elvégezni. Célszerű kombinálva (különösen a kajszibarack esetében) bórt tartalmazó lombtrágyát használni. Ez azért is hasznos, mivel egy rosszabb, hidegebb időjárás esetén (kisebb fagyok) a virágok regenerálódása is beindul. 

Egy pár szót szeretnék szólni az őszibarackról is. A legtöbb termelő már elvégezte a bordói lével való permetezést, de ez nem elégséges. Célszerű lenne nyitáskor szisztemikus és kontakt gombaölő­szereket használni, mint pl. „Score” + „Delan” vagy „Score”+ „Merpan”.

Hírdetés

Aki még nem végezte el az őszi kalászosok fejtrágyázását nitrogén-tartalmú műtrágyákkal, az mielőbb végezze el ezen munkálatokat, különben nem számíthat jó termésre, hiszen ezek a teendők nem helyettesíthetők. 

Következő cikkemben az almatermelésűek védelméről fogok írni.

Várom továbbra is kérdéseiket és szívesen válaszolok Önöknek. Tel.: 0975166318 vagy 0503723469.

Novák András szaktanácsadó


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »