Tucatnyi korrupt pénzügyőrt helyezett előzetesbe a bíróság

Kedden összesen 33 embert vettek őrizetbe a röszkei határállomáson, valamennyiüket korrupcióval vádolják. Szerdán csak a csoport egyik fele állt bíróság elé, csütörtökön folytatják az eljárást – közölte az M1 híradója.

Bilincsben, vezetőszáron hozták a vesztegetéssel gyanúsított pénzügyőröket szerdán a szegedi bíróságra. Sorban egymás után, összesen 16 embert. Órákon át tartott a tárgyalásuk, végül a többség előzetes letartóztatásba került. Rajtuk kívül még 15 vámost vádolnak korrupcióval, valamennyien a röszkei határátkelőhelyen dolgoztak. Főként beosztott állományban, de néhányan tisztként.

Kedden fogták el őket egy összehangolt razziában. Az M1 úgy tudja, hónapok óta figyelték őket. A hivatali vesztegetést a törvény szigorúan bünteti, a most lebukott vámosok akár nyolc évet is kaphatnak.

Szinte napra pontosan egy éve ugyancsak Röszkén nyolc pénzügyőrt fogtak el, akiknél több ezer eurót találtak.

A valaha volt legnagyobb vámosmaffiát 2015-ben buktatták le Záhonynál, az ukrán-magyar határnál, ötven főből állt. Fizetésük kétszeresét keresték meg naponta. A jól fizető csempészek vihettek mindent, cigarettát, szeszes italt, üzemanyagot, de még permetezőszert is. A módszerük egyszerű volt, a sofőr vagy az utasok az útlevélbe rakták a pénzt, amit a vámos az alsóneműjébe tett el. Volt olyan előállított, akinek a rajtaütéskor csaknem ezer euró volt a melltartójában.

A most korrupcióval vádolt pénzügyőrök tárgyalása folytatódik. Csütörtökön további 15 gyanúsított előzetes letartóztatásáról döntenek majd.

(Híradó)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »