„Tucatnyi klub már jelezte, Gyárfás mellett áll”

„Tucatnyi klub már jelezte, Gyárfás mellett áll”

Az úszószövetség elnökének hivatalos lemondása után egyre világosabb, az új mellett a régi hadak is felsorakoznak a január 8-ai tisztújításon.

Szerdán hivatalossá vált, hogy Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke lemond pozíciójáról, utódjáról pedig január 8-án dönt a 120 fő körüli létszámú testület.

– Nem volt túl részletes – így jellemezte a lemondásról szóló dokumentumot Csurka Gergely, az úszószövetség sajtósa a Digisporton csütörtök reggel. A kommunikációs munkatárs úgy véli, Gyárfás nem kizárólag Hosszú Katinka fellépése miatt mond le, ez szerinte egy sok összetevős történet. – Ezek a kritikák kirobbantottak egyfajta láncreakciót, amit a média is felerősített, ha véget ér, újságíró-iskolákban fogják tanítani ezt. Valamely marginális szereplő mond valamit, az a Facebookon keresztül végigmegy az országon, és máris előáll az a hangulat, ami a szerdai sajtótájékoztatón – mondta Csurka, utalva arra, hogy már az úszó-vb kabalafigurájáért is Gyárfás lett a hibás, miközben ahhoz aztán tényleg semmiféle köze nem volt.

Gyárfás érdemei

Csurka Gergely nyomatékosan megismételte az elnök azon mondatát, hogy az úszó-világbajnokság Budapestre hozatala éppen Gyárfás Tamás ötlete volt és sokat is tett érte. Korábban háromszor is jelen volt leendő vb-rendezőknek szóló eligazításon, eleinte legyintettek Magyarországra, aztán amikor sikerült a kormányzat támogatását is megnyerni, egyszer csak komolyra fordult a helyzet, és elhódítottuk a rendezés lehetőségét, mi több, egy visszalépés után beugróként megkaptuk a legközelebbi viadalt is egy kormánygarancia után – egy miniszter (Seszták Miklós) a szervezőbizottság élére is állt.

 Csurka Gergely, az úszószövetség sajtósfőnöke és Gyárfás Tamása szerdai sajtótájékoztatón  Fotó: Balogh Dávid / Magyar Nemzet  

Hírdetés

Seregek

A Magyar Nemzet csütörtöki számában részletesen is elemezzük a helyzetet, amely szerint a választásra jogosult MÚSZ-tagok többsége jó eséllyel most is Gyárfás Tamás mögött áll – erről Hargitay András szövetségi kapitány is beszél. Erről Csurka azt mondja:

– Tucatnyi klub már jelezte, hogy nem is értik a helyzetet, miért kellene lemondania az elnök úrnak. Szerintem most két hetet várjunk, meg kell nézni, hányan lesznek a jelöltlistán, azt pedig mindenképpen vegyük figyelembe, hogy nem „aláíró úszók” választanak, hanem 130 egyesület képviselői, akik nem biztos, hogy ugyanúgy látják az úszósportot belülről, mint mások felülről.

Bokorból előugró jelöltek?

Mint megjegyzi, azt sem tudjuk jelenleg, ki Hosszú Katinka és Shane Tusup jelöltje, „majd a Facebookról megtudjuk”, teszi hozzá, emlékeztetve, hogy egyesek szerint nem is fogják a nevet nyilvánosságra hozni, mert a sajtó azonnal „rommá lövi” az illetőt. Bienerth Gusztávról sem tudja, hogy pontosan kinek a jelöltje lesz, ugyanakkor a másik felmerült névről, Szabó Tündéről azt mondta, egykori főtitkárként nagyon hiányzik a szövetségből.

Az idei évből még hátra lévő bő két hét tehát a jelöltállítással fog telni, illetve december 28-án az elnökség újra össze fog ülni „rendesen” is. Addigra rendelkezésre áll majd a jelöltlista, de a szabályok lehetővé teszik, hogy akár a közgyűlésen is jelöljenek valakit. Csurka Gergely nem számít 2-3-nál több jelöltre.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »