Tucatnyi károsultja van az internetes csalásnak

Tucatnyi károsultja van az internetes csalásnak

Internetes játék, ezer forintos percdíj és egekbe szökő telefonszámla. Az átverésnek a Panaszkönyv című műsorunknak nyilatkozó asszonyon kívül mások is áldozatául estek. A rendőrség több eljárást is indított a cég ellen.

Az interneten kezdett játszani a Panaszkönyv című műsorunknak nyilatkozó nő. Az egyik hazai áruházlánc nevében hirdették a játékot, és mivel a panaszos törzsvásárló volt, hitt a márkanévnek. „Olvasgattam az interneten, és felugrott váratlanul egy ablak. Ez az ablak a CBA promócióját hirdette, melyben le volt írva, hogy ha szeretném megtudni, hogy hogyan nyerhetem meg a vásárlásom összegének tízszeresét, akkor hívjak fel egy 90-es számot” – mesélte a pórul járt nő.

Azzal kecsegtették, hogy átlagos vásárlási összegének tízszeresét nyerheti meg. A 150 ezer forint reményében ezért fel is hívta a megadott számot – 1000 forintos percdíjért. „Felhívtam egy 90-es számot, amiben kaptam egy kódot, amit be kellett gépelnem egy internetes felületre, és közben vonalban kellett maradni, és egy kérdéssort tett fel egy géphang” – mondta.

A panaszos, miután megsejtette, hogy átverésről van szó, kereste a szolgáltatót, aki végül nem fizetteti ki vele a kicsalt összeget, mindössze a hívás kezdeményezést kell állnia. A nő a CBA-t is megkereste. Kiderült, nem csak ő esett a csalók áldozatául. Tucatnyi károsultja van az esetnek.

Hírdetés

„Ha van egy olyan játék, hogy a nevünkben szerveznek valamit és pénzt kérnek, akkor azok biztos, hogy nem mi vagyunk” – mondta a CBA sajtófőnöke, aki szerint profi átverőkről lehet szó. „Látszatra tökéletes a felépítése, látszik, hogy egy profi csapat állította össze a programot, az emblémánk látható legfelül, és a háttérben látható zöldség gyümölcs részleg is a mi egyik Príma üzletünkben van” – magyarázta Fodor Attila.

Mivel a játékot meghirdető cég Szingapúrban van bejegyezve, magyar ügyfélszolgálati címet pedig nem tüntettek fel a honlapjukon, így személyes segítséget nem lehet kérni tőlük. Telefonon azonban sikerült felvenni velük a kapcsolatot. A diszpécser elismerte, hogy nem jártak el tisztességesen. „Nyilván nem korrekt, ami történt, én is elküldöm a központnak ezt a számot. Én arra kérem Önt, hogy csatolja a részletes telefonszámlát, amin rajta lesz az, hogy öntől levontak 47 ezer forintot a szolgáltatásért” – mondta.

A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) arra hívja fel a figyelmet, hogy az emelt díjas számokat mindig fenntartásokkal kell kezelni. „Az emelt díjas számoknak kétféle kategóriája van, az egyik az úgynevezett díjkorlátos, meg a díjkorlátmentes. A díjkorlátosnál van egy felső határ, ezt a díjat a hatóság teszi közzé a honlapján, azután, hogy egyeztetett a szolgáltatókkal. Az ebbe a kategóriába tartozó számok azok, amik 0691-el kezdődnek, azoknál az a díj nem lehet magasabb, mint a díjkorlát, viszont a 0690-es kategóriában lévőknél, ott nincs ilyen felső határ, ott bármilyen díj szerepelhet, akár több 10 ezer forintos is” – fejtette ki Ádám Szilveszter, az NMHH hírközlés-felügyeleti főosztályának főosztályvezető-helyettese.

A céggel szemben a Panaszkönyv információi szerint több feljelentés is született, a rendőrség egyelőre nyomoz az ügyben.

A teljes műsort ma este 22.05-től tekintheti meg a Hír Televízióban.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »