Trumpot nem bilincselik meg, de vélhetőleg letartóztatják

A Donald Trump volt amerikai elnök elleni vádat képviselő New York-i ügyész irodája pénteken visszautasította és törvénytelen politikai beavatkozásnak minősítette az amerikai képviselőház jogi bizottságának azon igényét, hogy megkaphassák az ügyészségi eljárás részletes dokumentumait.

Hírdetés

Alvin Bragg New York-i kerületi ügyész főtanácsosa alaptalannak és felbujtásra alkalmas feltételezésnek nevezte azt a kijelentést, hogy a nyomozás politikai indíttatású.
   
Jim Jordan, az amerikai képviselőház jogi bizottságának republikánus elnöke és több más magas rangú republikánus képviselő még a múlt héten levélben fordult Alvin Bragghez, és ebben a vádemeléssel végződő vizsgálat dokumentumait kérték a kerületi ügyésztől, illetve az amerikai kongresszus előtti meghallgatást kezdeményeztek.
   
A képviselők az eset példanélküliségével indokolták kérésüket, és azt is, hogy miért közvetlenül a vizsgálatot vezető ügyészhez fordultak.
   
A kerületi ügyészi hivatal New York állam szuverén érdekeibe történő példátlan és törvénytelen beavatkozásnak minősítette a törvényhozási bizottságok lépéseit.
   
Pénteken a Fox News amerikai konzervatív hírtelevízió online portálja Donald Trump ügyvédjére, Joe Tacopinára és más forrásokra hivatkozva azt írta: a volt elnök várhatóan jövő kedden délután jelenik meg a bíróságon, ahol ismertetik vele a vádat. Az is kiderült, hogy Trump megállapodott az eljáró kerületi ügyészi hivatallal arról: önként megjelenik a bíróságon, és nem bilincselik meg, letartóztatását pedig a hivatal nyomozói intézik majd.
   
Az értesülés szerint Alvin Bragg ügyész eredetileg péntekre írta elő Donald Trump számára, hogy önként feladja magát, de ezt a Donald Trump védelmét ellátó hatóság kérésére elhalasztották.
   
A volt elnök letartóztatásának részleteiről, annak biztosításáról várhatóan helyi idő szerint pénteken délután egyeztet az amerikai állami vezetők biztonságáért felelős, valamint az Egyesült Államokban dolgozó külföldi diplomáciai testület tagjainak védelmét ellátó amerikai hatóság (U.S. Secret Service), a New York-i állami rendőrség, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), a bíróság és az ügyészség.
   
Donald Trump mint volt amerikai elnök személyes biztonságáról is az U.S. Secret Service gondoskodik.
 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »