Trump ügyvédje: a demokraták semmilyen új információval nem szolgáltak

A demokrata szenátorok semmilyen új információval nem szolgáltak a szerdai, közel nyolc órás impeachment-tárgyalási napon – állította újságíróknak szerdán Donald Trump volt amerikai elnök egyik ügyvédje.

„Kedden elmondtuk, nem vitatjuk, hogy a Capitolium meggyalázása szörnyű, és hogy a tömeges erőszak egy olyan dolog, amit Trump elnök is elutasít. Ma nem tanultunk semmit, amit eddig már ne tudtunk volna. Kíváncsi vagyok, miért ültünk végig nyolc órát vitatható felvételeket nézegetve”- fogalmazott Bruce Castor.

A Donald Trump ellen – a demokrata többségű képviselőház által – indított alkotmányos felelősségre vonási (impeachment) tárgyalás keddi napján a vád érveinek ismertetésével folytatódott az eljárás a szenátusban.

A képviselőház lázadás szítása miatt emelt vádat a volt elnök ellen, a Capitolium január eleji megtámadása előtt tartott nagygyűlésen mondott, gyújtó hangú beszéde miatt, amely után hívei megrohamozták a törvényhozás épületét. A támadásban öten életüket vesztették, köztük egy rendőr is.

Hírdetés

Kedden az úgynevezett impeachment-menedzserek több január hatodikán készült – a Capitolium biztonsági kamerái által rögzített – felvételt mutattak be, amelyeken például az látszik, hogy Mike Pence volt alelnök és családja hogyan menekültek a szenátus épületéből, miközben a felsőház tagjai egy folyosón gyűltek össze, és a rendbontók hangosan skandálták Nancy Pelosi demokrata házelnök nevét. A demokraták célja, hogy bebizonyítsák, Donald Trump akkori elnök felbujtotta a híveit a Capitolium megtámadására, ezért a szenátusnak el kell ítélnie a felelősségre vonási perében.

Az impeachment menedzserek nem nyújtottak be új bizonyítékokat, amelyek alátámasztanák a felkelés felbujtásának vádját – tette hozzá Donald Trump ügyvédje.

Castor hozzátette: Trump csapata a szerdán elhangzottak alapján nem módosítja stratégiáját. A jogi képviselő azt is megerősítette, hogy a volt elnök nem jelenik meg a tárgyalás során.

A volt elnök elítéléséhez a felsőházban kétharmados többség kell, azonban a testületben 50:50 a republikánusok és a demokraták aránya. Így legalább 17 republikánusnak is támogatnia kellene az elnök elítélését, márpedig a keddi szavazáson is csupán hatan voksoltak az impeachment alkotmányossága mellett.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »