Trump szerint országának "iszonyatos hatalma" van Kína fölött – de ezt a legtöbben nem tudják

Oregon államban a kedden tartott előválasztást a republikánusoknál Donald Trump, a demokratáknál Bernie Sanders nyerte. Kentucky államban a demokrata párti előválasztáson Hillary Clinton volt külügyminiszter aratott szoros győzelmet.

Az ingatlanmágnás, milliárdos Trump vetélytársai már kiszálltak a versenyből, így Trump könnyedén szerezte meg az állam 25 pártküldöttének támogatottságát.

A republikánusoknál immár Donald Trump az egyetlen versenyző, de hivatalosan még ő sem szerezte meg a jelöltséghez kellő mennyiségű pártküldött támogatását, ahhoz 1237 delegátus szavazatát kell bírnia a nyári jelöltállító kongresszuson. Eddig 1143 jelöltállító küldött támogatását szerezte meg.

Clinton szoros győzelmet aratott Kentuckyban

Szoros győzelmet aratott a kedden tartott demokrata párti előválasztáson Hillary Clinton volt külügyminiszter Kentucky államban – közölte a helyi választási testület vezetője.

A CNN amerikai hírtelevízió beszámolója szerint 99 százalékos feldolgozottság mellett Hillary Clinton a voksok 46,7 százalékát kapta, míg Bernie Sanders vermonti szenátorra a választók 46,3 százaléka szavazott.

"Hillary Clinton nem hivatalosan győztes" – közölte Alison Lundergan Grimes, a Kentucky Állami Választási Bizottság elnöke.

Clinton a korábbi előválasztásokon jelentős előnyre tett szert Sandersszel szemben, több mint 300 küldöttel több támogatja őt, mint a vermonti szenátort, de még több mint száz jelölt támogatását kell megszereznie ahhoz, hogy kijelenthető legyen: ő lesz a Demokrata Párt jelöltje a novemberi elnökválasztáson. Az AP amerikai hírügynökség viszont már biztosra veszi Clinton sikerét. Ahhoz ugyanis, hogy Sanders megelőzhesse, a hátralévő választásokon a delegátusok csaknem 90 százalékának támogatását kellene megnyernie, ami a párt arányos szavazatelosztási rendszere miatt gyakorlatilag lehetetlen.

Kentuckyban 55 küldött támogatását szerezhetik meg a jelöltek. A szoros eredmény azt jelenti, hogy Clinton és Sanders 25-25 delegátus támogatását kapja az államban, ötről pedig a hivatalos végeredmény alapján döntenek majd. Ez is Clinton győzelmeként értékelhető, miután így ő közelebb került a jelöltség megszerzéséhez, Sanders hátránya pedig nem csökkent. Oregonban, ahol még tart a szavazás, 61 delegátus támogatásának sorsa dől el. Mindkét államban arányosan osztják el a jelöltek támogatását, a győztes nem visz mindent.

Sejthető volt, hogy Kentucky nem lesz kedvező terep Clinton számára, miután a szomszédos Nyugat-Virginiában és Indianában is Sanders szerezte meg a győzelmet. A várakozások szerint az oregoni voksolás is az ő győzelmét hozza majd.

Oregonban Bernie Sanders legyőzte Hillary Clintont

A nyugati parti Oregon államban a keddi előválasztáson a Demokrata Párt elnökjelöltségére pályázó két politikus közül Bernie Sanders vermonti szenátor győzött.

Sanders a választók 53 százalékának támogatását szerezte meg, Hillary Clinton a voksok 47 százalékát kapta. Oregonban 74 kongresszusi küldött megnyerése volt a tét.

Clinton az úgynevezett szuperdelegátusokat nem számolva 1716, Sanders pedig 1473 delegátus támogatásával vágott neki a keddi előválasztásoknak, az elnökjelöltség elnyeréséhez 2383 küldött támogatása szükséges. Clinton több mint ötszáz, Sanders pedig mintegy negyven szuperdelegátus támogatását bírja.

Trump újratárgyalná a párizsi klímamegállapodást, és tárgyalna Kim Dzsong Unnal

Elnökké választása esetén újratárgyalná a tavaly decemberben Párizsban között klímamegállapodást, valamint Kim Dzsong Unnal is hajlandó lenne tárgyalni, hogy véget lehessen vetni az észak-koreai atomprogramnak – mondta kedden a Reuters brit hírügynökségnek adott exkluzív interjúban Donald Trump, aki immár az egyedüli jelölt a Republikánus Párt elnökjelöltségére.

"Beszélnék vele. Nem lenne gond, hogy szóba álljak vele" – mondta Trump az észak-koreai diktátorról, hozzátéve, hogy ugyanakkor nyomást gyakorolna Kínára. A politikus szerint Washingtonnak "iszonyatos hatalma" van Kína fölött, és ezt a legtöbben nem is tudják, Peking pedig egyetlen találkozón vagy egyetlen telefonhívással megoldhatná az észak-koreai problémát.

A pénzügyi szektorral kapcsolatban Donald Trump megjegyzi, hogy a Dodd-Frank-törvénynek nevezett szabályozás nagy részét kidobná, mert szerinte árt a hitelezésnek és a pénzügyi tevékenységeknek, túl nagy szerepet biztosít a szabályozó hatóságoknak.

Emellett Trump arra is figyelmeztet, hogy szerinte hatalmas lufi fújódik éppen a technológiai szektorban, és hasonló a helyzet, mint a 2008-as nagy pénzügyi válság kirobbanása előtt.

"A techrészvények egy része mögött olyan cégek állnak, amelyek vállalatként és koncepcióként is nagyon gyengék. Olyan cégekről beszélek, amelyek még egyetlen petákot sem termeltek, rossz a koncepciójuk, és mégis milliárdokra értékelik őket. És ugyanott vagyunk megint" – magyarázta a hírügynökségnek Trump, hogy újra beüthet egy olyan válság, amilyen 2008-ban kirobbant.

A klímaegyezménnyel kapcsolatban Trump fő kifogása az, hogy más országok nem tartják be, Kína például "okádja" a füstöt a légkörbe.

"Először is: ezek a megállapodások nem méltányosak" – húzza alá Trump, kiemelve, hogy olyan dolgokra, amelyeket Washingtonnak azonnal meg kellene tennie, Kínának harminc évet biztosít az egyezmény.

"Ezek egyoldalú megállapodások, és rosszak az Egyesült Államok számára" – hangsúlyozza az interjúban Donald Trump, világossá téve, hogy "az a minimum", hogy újratárgyalja őket.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »