Trump szerint Irán visszavesz; nincsenek amerikai áldozatok, mert a támadás előtt figyelmeztetést küldtek

Trump szerint Irán visszavesz; nincsenek amerikai áldozatok, mert a támadás előtt figyelmeztetést küldtek

A világ túl sokáig tűrte Irán viselkedését – jelentette ki Donald Trump amerikai elnök a Fehér Házban tartott beszédében szerdán.

Az elnök Mike Pence alelnök, Mike Pompeo külügyminiszter, Mark Esper, a védelmi tárca irányítója és Mark Milley, a vezérkari főnökök egyesített bizottsága vezetője jelenlétében fejtette ki az amerikai álláspontot az iráni–amerikai viszályban kialakult helyzetről.

A többi között elmondta: a kedd éjjeli iráni csapásméréseknek nincs amerikai áldozatuk, az anyagi károk nem jelentősek.

Az elnök szerint Teheránnak nemcsak az atomprogramjával, hanem a "terrorizmus támogatásával" is fel kell hagynia. Mint fogalmazott: Kászim Szulejmáni tábornok, az iráni Forradalmi Gárda Kudsz nevű különleges egysége vezetője megsemmisítésével "erős üzenetet küldött a többi lehetséges terroristának".

Trump egyúttal újabb szankciókat helyezett kilátásba Irán ellen.

(MTI)

Frissítés: "már régóta likvidálni kellett volna"

Részletesebb összefoglaló:

Hírdetés

"Egyetlen amerikai sem sérült meg az iráni rezsim éjszakai támadásában, csak minimális kár keletkezett a bázisainkban" – mondta a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatóján Donald Trump amerikai elnök, miután szerda hajnalban iraki amerikai bázisokat értek iráni rakétacsapások. Azt mondta, hogy az amerikai erők mindenre fel vannak készülve, de "úgy tűnik, hogy Irán visszavesz, ami jó dolog minden érintett félnek, és nagyon jó dolog a világnak.”

Arról is beszélt, hogy múlt pénteken egy dróntámadásban likvidálták Kászim Szulejmáni tábornokot, az iráni Forradalmi Gárda különleges egységének vezetőjét, akit a világ fő terroristájának nevezett. Szerinte Irán a terrorizmus vezető támogatója volt, és a civilizált világot fenyegette. Szulejmáni szerinte véres polgárháborúkat szított, a libanoni Hezbollahon keresztül is támadásokért felelős, ő irányította az Irakban milíciák által elkövetett támadásokat amerikai erők ellen.

Azt mondta, hogy Szulejmáni új támadásokat tervezett amerikai célpontok ellen, de megállították. "Már régóta likvidálni kellett volna" – mondta. Szerinte kemény üzenetet küldtek a terroristáknak a világban: "Ha fontos a saját életük, akkor nem fogják fenyegetni a mieink életét."

Bejelentette, hogy új gazdasági szankciókat vezetnek be Irán ellen. Ezek a szankciók addig érvényben maradnak, amíg Irán nem változtat a viselkedésén, tette hozzá.

"Iránnak soha nem lehet atomfegyvere, amíg én vagyok az amerikai elnök" – jelentette ki Trump már a beszéde elején. Újból bírálta az elődje, Barack Obama alatt megkötött, általa felrúgott atomalkut. Felszólította Iránt, hogy hagyjon fel nukleáris ambícióival, és ne támogassa a terrorizmust. A 2015-ös atomalkut aláíró többi országnak, Németországnak, Franciaországnak, Nagy-Britanniának, Kínának és Oroszországnak pedig azt üzente, hogy együtt kell dolgozniuk egy olyan új megállapodáson Iránnal, ami biztonságosabbá és békésebbé teszi a világot.

Azt is elvárja, hogy a NATO sokkal több szerepet vállaljon a Közel-Keleten.

Kijelentette, hogy Amerika mára energiafüggetlenné vált, és "nincs szükségünk a közel-keleti olajra." (Tehát csak Izraelért vannak ott, ezt már korábban is nyilvánvalóvá tette – a szerk.)

Beszéde végén pedig az iráni népnek és vezetőknek üzent: "Azt akarjuk, hogy legyen jövőjük, és egy nagyszerű jövőjük, amilyet megérdemelnek." Kijelentette, hogy az Egyesült Államok kész a békére bárkivel, aki arra törekszik.

Trump beszéde után 4 százalékot csökkent az olajár, írja a CNN, miután az elnök csak újabb szankciókat, katonai lépéseket nem jelentett be.

Amerikai és iraki források már korábban jelezték, hogy a 22 ballisztikus rakétával elkövetett támadásokban senki sem halt meg, de hivatalosan ezt Trump beszédéig még nem erősítették meg. Az is kiderült, hogy Irán a támadás előtt figyelmeztetést küldött, így az erbíli bázison és az el-Aszad légibázison is időben védett helyre tudtak menni.

A támadások után mindenki Trump hosszabb reakciójára várt, miután a Twitteren első körben már annyival kommentálta a történteket, hogy a rakétabecsapódás okozott károkat, de egyelőre minden rendben, "messze a miénk a világ legerősebb, legjobban felszerelt hadserege” – így nincs ok az aggodalomra.

(Index nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »