Trump szélsőséges cionista zsidót nevezett ki nagykövetnek Tel-Avivba

Trump szélsőséges cionista zsidót nevezett ki nagykövetnek Tel-Avivba

Donald Trump megválasztott amerikai elnök ma éjszaka David Friedman személyében megnevezte az Egyesült Államok új izraeli nagykövetét. Friedman valójában egy másik zsidót, Dan Shapirót váltja a tel-avivi nagykövetség élén, ám elődjénél ő jóval harciasabb, aki teljes mellszélességgel kiáll a megszállt területeken kialakított zsidó települések mellett, sőt a főnökével egyetértésben Ciszjordánia egyes területeinek Izrael általi bekebelezését is szorgalmazza. Az új nagykövet korábbi nyilatkozata szerint Trump nem áll elő majd új izraeli-palesztin megbékélési tervvel, így aztán a békegalamb Binjámin Netanjáhu még zavartalanabbul folytathatja a Ciszjordánia elzsidósítását.

Donald Trump, a megválasztott, beiktatására váró amerikai elnök magyar idő szerint ma éjjel megnevezte az Egyesült Államok új izraeli nagykövetét. A választás meglepő módon Trump közel-keleti ügyekbeli eddigi főtanácsadójára, David Friedman zsidó ügyvédre esett. Friedmann egy szélsőségesen cionista zsidó, aki az elmúlt esztendőkben már többször kifejezte azon követelését, hogy Washington ismerje el Izrael fővárosának az „egyesített Jeruzsálemet”, amelynek keleti felének többségét az erőteljes elzsidósítás ellenére még mindig palesztin arab, illetve különféle etnikumú keresztény közösségek képezik. (Izrael 1967-ben katonailag elfoglalta Kelet-Jeruzsálemet is, amelyet azóta több ENSZ-határozatnak fittyet hányva megszállás alatt tart, illetve 1980-ban be is kebelezett – H. J.)

David Friedman a legutóbbi amerikai választási kampány folyamán nem győzte hangoztatni: a megválasztandó Trump elnök elkötelezte magát, hogy kormánya elismeri az „egyesített Jeruzsálemet” a zsidó állam fővárosaként, s ennek megfelelően az Amerikai Egyesült Államok nagykövetségét is átköltözteti a tel-avivi Járkon utcából Jeruzsálembe, az egykori Allenby laktanya (a Hebronba vezető országút mentén, Jeruzsálem Tálpijot nevű negyedének szélén – H. J.) helyén épülő új épületbe. A cionista Friedman azt is többször nyilatkozta, hogy Amerikának növelnie kell az Izraelinek juttatott „biztonsági segítség összegét”, vagy legalábbis lehetővé kell tenni azt, hogy további segélyt kérjen a Kongresszustól.

Hírdetés

A Jediot Áháronot felidézi David Friedman nemrégiben egy újságírói kérdésre adott válaszát: „Donald Trump nem áll elő az izraeli-palesztin megbékélést célzó új javaslattal, de támogatja az izraeli kormány által kezdeményezett folyamatokat, s ha az izraeli kormány úgy dönt, hogy a béke útjára lép, akkor Trump elnöktől ebben is háttértámogatást kap.” A lap tudósítója azonban tényként megjegyzi, hogy korábbi amerikai elnökök, így például ifjabb George Bush és a még nálánál is nagyobb zsidóimádó Bill Clinton is megígérték a választási kampány idején, hogy átköltöztetik a nagykövetséget Tel-Avivból Jeruzsálembe, ám miután ők maguk a Fehér Ház lakói lettek, szépen megfeledkeztek az ígéreteikről.

David Friedman a megszállt területeken berendezkedett zsidó telepesek nagy támogatója, s erről a tényről a Háárec című héber napilaplapnak az idén nyáron adott interjúban is tanúságot tesz: „Ha Trumpot megválasztják Amerika elnökének, támogatni fogja azt, hogy Izrael bekebelezze Ciszjordánia egyes területeit (azaz, a Golán-fennsíkhoz és Kelet-Jeruzsálemhez hasonlóan a zsidó államhoz csatolja Ciszjordánia egyes részeit – H. J). Friedmann azt is kijelentette a Háárecnek: Trump az elődeivel ellentétben nem vélekedik úgy, hogy palesztin állam létesítése Amerika nemzeti érdeke.

Mi meg kíváncsian várjuk, hogy Donald Trump a közeljövőben melyik cionista tanácsadóját küldi Budapestre nagykövetnek.

Hering J. – Kuruc.info


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »