Trump összekeverte Svédországot Pakisztánnal :D

Nem, nem a bevándorlás miatt. Csak a tulajdonnevekkel van baj.

Magyarázatot kért Svédország az amerikai külügyminisztériumtól amiatt, hogy Donald Trump amerikai elnök egy hét végi floridai párteseményen azt mondta, a skandináv ország is terrortámadások célpontja volt a közelmúltban. 

„Látjuk, mi zajlik Németországban, vagy mi történt a múlt éjjel Svédországban” – mondta Trump hívei előtt szombaton a floridai Melbourne városában tartott gyűlésen a bevándorlási politika szigorítása mellett kardoskodva. „Svédország. Ki hitte volna? Svédország” – tette hozzá további magyarázat nélkül. Az elnök beszédében Párizst, Brüsszelt és Nizzát is megemlítette.

Catarina Axelsson svéd külügyi szóvivő elmondta, hogy a kormány nem tud „terrorjellegű, nagyobb eseményről”. A külügyminisztérium riasztotta Svédország washingtoni nagykövetségét, amely kapcsolatba lépett az amerikai külügyminisztériummal és várja a magyarázatot az elnök szavairól.

    

Hírdetés

A svéd rendőrség közölte: nincs oka rá, hogy megváltoztassa a terrorfenyegetettség szintjét.

    

Donald Trump Svédországot érintő mondatai villámgyorsan elterjedt a közösségi hálón. Vasárnapi médiajelentések szerint nem kímélték a megrökönyödött svédek az „alternatív tények” világában eltévedt amerikai elnököt, valósággal „szétcincálták” kijelentését a közösségi oldalakon.

    

A müncheni biztonságpolitikai konferencián résztvevő Carl Bildt volt svéd külügyminiszter Twitter-bejegyzésében a következőt írta: „Svédország? Terrortámadás? Mit szívott ez a pasi? Bőven van itt kérdés.”

Több, az esetre reagáló újságíró szerint Trump a pakisztáni Sehwan városával keverhette össze az országot, ami ugye Svédország angol nevére – Sweden – erősen hajaz. Nos, Sehwanban – magyar átírásban Szevan – valóban történt egy véres merénylet csütörtökön: itt legalább 72-en vesztették életüket és 200-an megsebesültek, mikor egy öngyilkos merénylő a város mecsetjében robbantott.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »