Trump: nincs abban semmi különös, ha az oroszok beavatkoznak a választásba, Amerika is be szokott

Trump: nincs abban semmi különös, ha az oroszok beavatkoznak a választásba, Amerika is be szokott

Donald Trump 2017-ben azt mondta a Fehér Házba látogató orosz külügyminiszternek és a washingtoni orosz nagykövetnek, hogy őt nem zavarta Oroszország beavatkozási kísérlete az ő győzelmét hozó amerikai elnökválasztásokba, mert az Egyesült Államok is ugyanezt tette több másik országban. A zárt körben elhangzottakat most a (balliberális – a szerk.) Washington Post hozta nyilvánosságra, állításuk szerint anonimitásukhoz ragaszkodó amerikai tisztviselők a forrásaik.

A Lavrovval és a nagykövet Kisljakkal való tárgyalásra egy nappal a Trump orosz kapcsolatai ügyében nyomozó FBI-igazgató James Comey kirúgása után került sor. Comey-ról Trump azt mondta Lavrovéknak, hogy eltávolítása nagy megkönnyebbülés számára. Ugyanezen a találkozón beszélt az oroszoknak Trump beazonosíthatóan az amerikai nemzetbiztonság egy izraeli forrásáról, elővigyázatlanságát később azzal védte, hogy minden joga megvan nemzetbiztonsági információk megosztására Oroszországgal.

Ez akkor néhány napon belül nyilvánosságra került, a Comey-ra vonatkozó megjegyzés és az orosz beavatkozás bagatellizálása azonban nem, a találkozóról készült feljegyzést ugyanis a Fehér Ház az elmondottak politikai érzékenysége miatt megpróbálta elzárni a nyilvánosságtól. Azt csak néhány, a legmagasabb szintű biztonsági átvilágítással rendelkező tisztviselő ismerhette, hogy ne szivárogjon ki. A feljegyzés tartalmáról azóta már nem ott dolgozó tisztviselők beszéltek most a Washington Postnak.

Hírdetés

A külföldi vezetőkkel folytatott tárgyalások érdemi részének eltitkolása központi kérdés Trump héten eszkalálódott ukrán botrányában és az emiatti demokrata impeachmentkísérletben is. A nemzetbiztonsági gyanú után nyilvánosságra hozott telefonbeszélgetésben Trump azt kéri frissen megválasztott ukrán kollégájától, hogy nézzenek utána a demokrata elnökaspiráns Biden ukrán ügyeinek, cserébe az amerikai katonai segélyekért. A gyanú szerint Trump ezzel az amerikai belpolitikába való beavatkozásra akart kényszeríteni egy külföldi országot (mert az akkori alelnök, most elnökjelölt-aspiráns Joe Biden fiacskájának Majdan utáni Ukrajnába ejtőernyőztetése nem beavatkozás, és teljesen rendben van – a szerk.).

Az ukrán elnök Zelenszkijjel folytatott telefonbeszélgetést a Fehér Ház sokáig szintén nem akarta nyilvánosságra hozni – a vádak szerint az elvileg csak nemzetbiztonsági okokból lehetséges titkosítást politikai célokból próbálták meg elérni. A külföldi vezetőkkel való telefonbeszélgetések rögzítésének azután szigorították a protokollját a Fehér Házban, hogy Trump elfoglalta az elnöki hivatalt, és a mexikói, illetve az ausztrál elnökkel való kínos telefonbeszélgetései kikerültek a sajtóba. A CNN tudomása szerint Trumpnak a szaúdi koronaherceggel és Vlagyimir Putyinnal folytatott telefonbeszélgetései is szigorúan titkosak, mások mellett ezeket sem ismerheti a nyilvánosság.

(Index)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »