Trump nem hajlandó szövetségi szintű lezárásra, Biden lépéseket követel, az államok egy része tovább szigorít

A koronavírus-járványról adott tájékoztatást Donald Trump amerikai elnök a Fehér Ház Rózsakertjében pénteken kora este, és megerősítette, hogy kormányzata továbbra sem hoz az ország gazdaságának teljes lezárását célzó döntést.

A sajtókonferencián részt vett és részletkérdésekben tájékoztatást adott Mike Pence alelnök és Alex Azar, az emberi erőforrások és az egészségügy tárcavezetője, valamint Moncef Slaoui, a járványellenes kormányzati programért felelős kutató.

Az amerikai elnök üdvözölte az amerikai Pfizer és a német BioNTech gyógyszergyártók hét eleji bejelentését, miszerint hamarosan kész a koronavírus elleni oltóanyag. Trump emlékeztetett arra is, hogy kormányzata több mint kétmilliárd dollárral támogatta a Pfizer erőfeszítéseit. Hozzátette: arra számít, hogy a vakcina már jövő áprilisban széles körben elérhető lesz az amerikaiak számára.

Moncef Slaoui később hozzáfűzte, hogy reményei szerint decemberben húszmillió, januárban pedig újabb húszmillió amerikait lehet beoltani a vírus ellen.

Donald Trump arra kérte az amerikaiakat, hogy legyenek "éberek", egyben közölte azt is, hogy kormányzata továbbra sem hoz az ország gazdaságának teljes lezárását célzó döntést.

"Remélhetőleg így lesz, bármi történjék is a jövőben, ki tudja, milyen kormányzat lesz, ezt majd az idő megmondja, de annyit mondhatok, hogy ez a kormányzat nem fogja lezárni az országot" – fogalmazott Trump.

Az elnök lezártnak minősítette a kormányzat járványellenes programját, és befejezte a sajtókonferenciát anélkül, hogy az újságírók feltehettek volna kérdéseket.

Joe Biden, a demokrata párti elnökjelölt közleményt adott ki, amelyben "erőteljes és azonnali szövetségi választ" sürgetett, leszögezve, hogy ez a fajta válasz eddig "siralmasan hiányzott".

11 millió közeli igazolt fertőzött

Hírdetés

Az Egyesült Államokban 11 millióhoz közelít az igazoltan koronavírusos fertőzöttek száma a baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház péntek esti adatai szerint.

Egyedül pénteken több mint 170 ezer új fertőzöttet regisztráltak az országban.

A Johns Hopkins adatai szerint már meghaladta a 244 ezret a koronavírus okozta Covid-19 betegségben és szövődményeiben elhunytak száma.

Szigorító államok

Több tagállamban ismét rekordot döntött az újonnan fertőzöttek száma, és több tagállamban szombattól vagy vasárnaptól további szigorításokat vezetnek be a járvány visszaszorítása érdekében.

Vermontban Phil Scott kormányzó bejelentette: szombattól minden kávézónak, szórakozóhelynek és étteremnek este tízkor be kell zárnia, az éttermek csakis elvitelre dolgozhatnak. A politikus aggasztónak nevezte a járvány terjedésének gyorsaságát.

New York államban Andrew Cuomo kormányzó hétfőtől ígért további szigorításokat, New York város polgármestere, Bill de Blasio pedig bejelentette, hogy hétfőtől bezárhatják valamennyi iskolát.

Nebraskában Pete Ricketts kormányzó közölte: szombattól kétméteres távolságot kell tartani presszókban, éttermekben és fitneszklubokban, és mindenütt ajánlott a szájmaszk viselése. A kormányzó leszögezte: nem akarja kötelezővé tenni a szájmaszkot, mert – mint fogalmazott – "inkább a nevelés híve". A középnyugati államban elhalasztják a nem sürgős sebészeti beavatkozásokat is.

A nyugati parti Oregonban és Washington államban két hétig az élelmiszerboltok kivételével minden üzlet, étterem, sportklub, intézmény és iskola zárva tart, hatnál többen pedig még lakáson belül sem gyűlhetnek össze.

Új-Mexikó államban szintén kéthetes lezárást jelentett be a kormányzó, Utah államban rendkívüli állapotot hirdettek ki.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »