Trump nem hagyja a kurdokat

Trump nem hagyja a kurdokat

Donald Trump amerikai elnök Törökország várható észak-szíriai offenzívája fényében közölte, nem hagyják magukra a szíriai kurdokat.

Donald Trump amerikai elnök Törökország várható észak-szíriai offenzívája fényében közölte, nem hagyják magukra a szíriai kurdokat.

Az elnök kedden a Twitter közösségi portálon megerősítette, hogy az amerikai katonák valószínűleg elhagyják Szíriát, de – mint fogalmazott: “szó sincs róla, hogy magukra hagynánk a kurdokat, akik különleges emberek és kiváló harcosok”.    

A mikroblogban Donald Trump közölte: Washington anyagi eszközökkel és fegyverekkel támogatja majd a szíriai kurdokat.    

Az elnök kitért Törökországra is. “Nagyon jónak” minősítette az amerikai-török viszonyt, kiemelve a jó kereskedelmi kapcsolatokat, megemlítve azt, hogy a szíriai Idlíb tartományban török segítséggel sikerült életeket menteni, és Ankara segített abban is, hogy Andrew Brunson amerikai lelkipásztor épségben visszatérhessen az Egyesült Államokba.    

Hírdetés

Trump ugyanakkor leszögezte: Törökország, ahol nagy lélekszámú kurd közösség él, tisztában van azzal, hogy “bármilyen szükségtelen és nem kikényszerített” harc feldúlja majd a gazdaságát és árt nagyon törékeny nemzeti valutájának.    

Az amerikai elnök egy nappal azt követően tette közzé újabb Twitter-bejegyzését Szíriáról és Törökországról, hogy a gazdasága teljes tönkretételével és megsemmisítésével fenyegette meg Ankarát, miután Törökország összevonta csapatait és közölte, készen áll az észak-szíriai hadműveletre.    

A Fehér Ház vasárnap este közleményben jelentette be, hogy nem támogatja a várható török hadműveleteket Észak-Szíriában, és – ahogyan Stephanie Grisham szóvivőnő fogalmazott – “nem is bonyolódik bele”. Az amerikai katonák hétfőn meg is kezdték a kivonulást Szíria északkeleti vidékeiről. A Pentagon szintén hétfőn azt erősítette meg, hogy az Egyesült Államok nem helyesli Törökország várható offenzíváját, és ezt az amerikai hadsereg semmiféle módon nem támogatja katonailag. Jonathan Hoffman, a Pentagon szóvivője közölte, hogy Mark Esper védelmi miniszter és Mark Milley, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője tudatta török partnereivel, hogy “egyoldalú akciók kockázatot jelentenek Törökország számára”.    

A szíriai csapatkivonásra az amerikai politikusok – demokraták és republikánusok egyaránt – éles bírálattal reagáltak. Volt, köztük például Lindsey Graham dél-karolinai szenátor, aki szerint az Egyesült Államok távozása lehetőséget teremt az Iszlám Állam terrorszervezet dzsihadistáinak, hogy újraszerveződjenek, mások pedig – így Elizabeth Cheney wyomingi képviselő – azt vetették Donald Trump szemére, hogy cserben hagyja a kurd harcosokat, akik az Egyesült Államok szoros és megbízható szövetségesei voltak a dzsihadisták elleni harcban és az Iszlám Állam úgynevezett “kalifátusának” felszámolásában.

MTI


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »