Trump mindent újratárgyalna

Bizonytalan a szabadkereskedelmi megállapodások jövője.

Már Donald Trump megválasztott amerikai elnök kampánybeszédeiből kiderült, hogy a republikánus színekben indult üzletember nem nagy rajongója a szabadkereskedelmi egyezményeknek. Három nagy megállapodás jövője lóg a levegőben.

Az Egyesült Államok, Mexikó és Kanada 1994-ben, Bill Clinton elnöksége idején írta alá az Észak-amerikai Szabad­kereskedelmi Egyezményt (NAFTA), amiről Donald Trump kampányában azt mondta, hogy a legrosszabb kereskedelmi megállapodás volt, amit Washington valaha is kötött. Szerinte az egyezség miatt ezrek váltak munkanélkülivé az amerikai feldolgozóiparban, így az egészet újra kell tárgyalni.

A mexikói kormány pénteken jelezte, hogy hajlandó beszélni a NAFTA-ról, sőt Ildefonso Guajardo gazdasági miniszter kész elmagyarázni a megválasztott elnöknek a megállapodás stratégiai fontosságát, ám szerinte szó sem lehet újra­tárgyalásról. Clau­dia Ruiz Massieu külügyminiszter szintén kizárta az újra­tárgyalást, viszont a NAFTA „modernizálása” elől nem zárkózott el. Az ügy fontosságát jelzi, hogy Enrique Pena Nieto mexikói elnök megállapodott Trumppal, hogy még januári beiktatása előtt leülnek tárgyalni.

Hírdetés

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök ugyancsak jelezte, ő is nyitott a tárgyalásokra. Abban az esetben, ha Mexikó és Kanada nem egyezik bele az új feltételekbe, Trump azzal fenyegetett, hogy felmondja a megállapodást. Ez a protekcionista hozzáállás, illetve a munkahelyek visszahozásának ígérete segítette hozzá az elnökjelöltet, hogy megnyerje a kiürült ipari térségek támogatását. Mexikó és Kanada ugyanakkor attól tart, hogy elveszítik az amerikai piacot, amelytől nagymértékben függnek. Az amerikai gazdaságban azonban csak kis szerepe van a Mexikóval és Kanadával folytatott kereskedelemnek.

Donald Trump nemcsak a NAFTA-val, hanem a Csendes-óceánon átívelő és Kína dominanciáját ellensúlyozni hivatott kereskedelmi partnerséggel (TPP) sem szimpatizál, „szörnyűséges” egyezségnek aposztrofálva azt. A megválasztott elnök szerint a TPP már eddig is kétmillió munkahelybe került az Egyesült Államokban, főként az autóiparban.

Pedig az üzlet rendkívül ambiciózus, tizenkét ország írta alá februárban az ázsiai és az amerikai kontinensen. Mexikó éppen ettől a megállapodástól várta, hogy modernizálja a NAFTA-t, s kiterjeszti Ázsiára is kereskedelmi kapcsolatait. Guajardo közölte, amennyiben az amerikai kongresszus nem ratifikálja az egyezményt, az aláíró államok enélkül próbálják meg foganatosítani.

Lehet aggódni Brüsszelben a transzatlanti szabadkereskedelmi megállapodás (TTIP) jövője miatt is, Trump a legszívesebben ezt is sutba dobná.

Ezt annál könnyebben megteheti, mivel a tárgyalások még be sem fejeződtek. Cecilia Malmström, az EU kereskedelmi biztosa pénteken úgy nyilatkozott, nem igazán tudni, mi történik ezután, de nagy valószínűséggel felfüggesztik a tárgyalásokat – mivel az új adminisztrációnak nem ez lesz a legfőbb prioritása.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »