Trump megregulázza a washingtoni lobbistákat

Trump megregulázza a washingtoni lobbistákat

Donald Trump leendő amerikai elnök és munkatársai már Trump egyik választási ígéretének beváltásán dolgoznak: a lobbisták tevékenységének szabályozását tervezik szerdai médiabeszámolók szerint.

Etikai kódexről is tanácskoznak a manhattani Trump-toronyban a megválasztott elnök és munkatársai. Trump egyik választási ígérete az volt ugyanis, hogy szigorú szabályozással szorítja korlátok közé a lobbisták tevékenységét, hogy csökkentse vagy akár meg is szüntesse a politikára gyakorolt befolyásukat.

A terv szerint a kormányzati tisztséget vállalók és a kormányzati adminisztrációban dolgozók a munkahelyükről történő távozásuk után öt éven belül nem tevékenykedhetnének lobbistaként.

Trump azt is tervezi, hogy a washingtoni kormányzati hivatalokban nagyarányú személycserét hajt végre: négyezer új alkalmazott felvételét ígéri.

Hírdetés

Jason Miller, Trump szóvivője szerdán hangsúlyozta:

Mike Pence leendő alelnök, „kitűnően dolgozik a megválasztott elnök ígéretén, hogy lobbisták egyáltalán ne vegyenek részt az átmenet csapatának erőfeszítéseiben” sem.

Donald Trump vasárnap a CBS televízió 60 perc című esti magazinműsorában sugárzott interjújában így fogalmazott: kezdetben nincs más választása, mint hogy a lobbistákra támaszkodjon Washingtonban, mert „az egész hely egyetlen nagy lobbitársaság”, de hozzátette, hogy „fokozatosan kiszorítja őket”.

Elemzők szerint Trump dolgát megnehezítheti, hogy terveit a kongresszusban is el kell fogadtatnia, bár Paul Ryan házelnök újraválasztásával a republikánus pártelit – akik szintén ellenérdekeltek a gigakorrupció felszámolásában – már sokkal kisebb eséllyel tudja feltartóztatni a leendő elnököt.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »