Trump megfenyegette a mexikói elnököt, hogy átküldi a hadsereget „rendet tenni”

Trump megfenyegette a mexikói elnököt, hogy átküldi a hadsereget „rendet tenni”

Donald Trump amerikai elnök pénteken telefonos egyeztetést folytatott Enrique Peña Nietó mexikói elnökkel, a beszélgetés nyilvánosságra került kivonata szerint pedig lényegében katonai megszállással fenyegette meg a déli államot.

Az Associated Press hírügynökség szerint a beszélgetés során arról Trump beszélt, Mexikóban „sok a rossz hombre odalenn”, a kormány pedig nem tud velük mit kezdeni.

„Nem tesztek eleget, hogy megállítsátok őket. Szerintem a hadseregetek fél, a miénk viszont nem. Szóval lehet, hogy leküldöm őket rendet rakni” – idézték Trumpot.

A szövegkörnyezet, és az, hogy Trump kikre gondolt „rossz hombrék” alatt, nem ismert, viszont korábban így nevezte többek között a drogbárókat is, akik az Egyesült Államok kábítószerpiacában jelentős szerepet játszanak.

Hírdetés

Ugyanakkor egy ilyen „ajánlat” szokatlanul merész fenyegetésnek minősülhet két elnök között.

Az Fehér Ház nem kommentálta a hírügynökség értesülését, a mexikói viszont cáfolat helyett is csak annyit jegyezett meg, hogy a kivonat nem pontos. Azt is homály fedi, mit reagált minderre a mexikói vezető.

A két ország feszült viszonyban van Trump megválasztása óta, hiszen az amerikai elnök az illegális bevándorlás miatt két éven belül falat készül emelni a határra, amit ráadásul Mexikóval fizettetne ki. A telefonbeszélgetésnek az lett volna a lényege, hogy valamennyire rendezzék viszonyukat, de úgy tűnik, egész más sült ki belőle.

Donald Trump nemrég az ausztrál kormányfőt is megdöbbentő módon kezelte: mint megírtuk, amikor szintén egy telefonos beszélgetés során Turnbull megerősítést kért Donald Tumptól azzal kapcsolatban, hogy Washington 1250 menekültet vesz majd át valamelyik ausztrál menekülttáborból Trump azzal vádolta meg őt, hogy „a következő bostoni robbantókat akarja Amerikába exportálni”, majd nemes egyszerűséggel lecsapta a telefont.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »