Trump már szinte mindenkit felhívott, mielőtt Orbánnal beszélt

Trump már szinte mindenkit felhívott, mielőtt Orbánnal beszélt

Az elmúlt időszakban nagyon pörgött egy kishír, miszerint Orbán Viktor néhány percig a nagy Donald Trumppal beszélt telefonon, majd a magyar miniszterelnök részletesen, többször is beszámolt erről a közepes mértékben tényleg fontos eseményről. Úgy tűnt, hogy a magyar kormányfő úgy érzi magát, mint egy lelkes tinédzser lány, akit behívott a színpad mögé az ügyeletes rocksztár.

A kormányközeli sajtó rá is tett egy lapáttal, hogy most aztán minden lesz, Magyarországot megtalálta a térképen a tengerentúli nagyhatalom, összekacsintós szmájlikat posztoltak, egyenesen „tárgyalásról” – cikkeztek, miközben a beszélgetés hosszát sem tudjuk.

Emlékezetes, hogy Orbán már az amerikai elnökválasztás napján is, minden különösebb alap nélkül egy telefonos, trumpos fényképet tett közre az oldalán, azóta pedig eltelt több mint két hét, a Fidesz első embere tehát többször is rákérdezhetett a munkatársainál, hogy „Hívott már, hívott már, ugye hívott már?”

Hírdetés

Az Orbán-kabinetnek egyébként van egy 1,3 milliárd forint közpénzen megbízott amerikai lobbistája; Connie Mack, csak az a baj, hogy ő korábban elég elszántan kampányolt Trump-ellen, de hozzátehetjük azt is, hogy a megbízási szerződését továbbra sem akarják megszüntetni magyar részről, Rogán legalábbis erről adott tájékoztatást. Miközben, ha beváltja a lobbiellenes választási ígéretét az új amerikai elnök, akkor Connie Mack munkája értelmetlen, mi több törvénytelen lesz.

A magyar sajtó szerint Orbán szólalt meg először a hivatalban lévő kormány- vagy államfők közül, hogy még az amerikai elnökválasztás előtt nyíltan kifejezte: Trumpot támogatja. Ehhez képest Donald Trump az első napokban Angela Merkel német kancellárral, Francois Hollande francia államfővel, Vlagyimir Putyin orosz államfővel, Petro Porosenko ukrán államfővel, Hszi Csin-ping kínai államfővel, Andrzej Duda lengyel elnökkel, Pak Gunje dél-koreai elnökkel beszélt.

Mindez teljesen természetes is, egy nagyhatalom vezetője a dolgokat már a helyén kezeli.

Trump munkatársai pénteken hozták nyilvánosságra azt is, hogy a megválasztott elnök Orbán Viktor magyar miniszterelnök mellett legutóbb telefonon megbeszélést folytatott Szlovénia, Görögország, Svédország és Panama vezetőivel is, de még Tim Cookkal, az Apple vezérigazgatójával is.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »