Trump lemondta a csúcstalálkozót Kim Dzsongunnal, fenyegető levelet is írt neki

Trump lemondta a csúcstalálkozót Kim Dzsongunnal, fenyegető levelet is írt neki

Donald Trump amerikai elnök csütörtökön bejelentette, hogy elmarad a Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel június 12-re Szingapúrba tervezett csúcstalálkozója.

Trump a Kim Dzsongunhoz címzett lemondó levelében azt írta, hogy nagyon várta a találkozót, de azóta olyan megnyilvánulásokat tett az észak-koreai vezető, amit ő nagyon dühösnek és ellenségesnek érzett, ezért úgy látja, továbbá nincs értelme a várva várt találkozónak.

Azt írta, mindkét fél és az egész világ érdekében most inkább ne találkozzanak.

"Ön az észak-koreai nukleáris erők nagyságáról beszélt, de a mi nukleáris erőnk olyan hatalmas, hogy imádkozom Istenhez, hogy soha ne kelljen használnunk" – írta.

Az amerikai elnök szerint alkalmatlan, nem megfelelő az időpont a régóta tervezett találkozó megtartására, amelynek egyik fő témája éppen Észak-Korea nukleáris programjának felszámolása lett volna. Hozzáteszi: nagyon várja, hogy "majd egyszer" le tudjanak ülni egymással.

Hírdetés

Trump már szerdán arról beszélt, hogy nem biztos, hogy megvalósul a csúcstalálkozója Kim Dzsongunnal. Hangsúlyozta: az Egyesült Államok továbbra is ragaszkodik a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítéséhez, arról pedig semmilyen hivatalos tájékoztatást nem kaptak Phenjan felől, hogy lemondanák a találkozót, ha továbbra is ezt követelik Észak-Koreától.

Múlt héten Észak-Korea beszüntette a magas szintű párbeszédet Dél-Koreával, miután feldühödtek egy katonai gyakorlat miatt, amivel akár a Trumppal való történelmi találkozó is elbukhat. Phenjan aztán ismét a találkozó lemondásával fenyegetőzött, ezúttal arra az esetre, ha az Egyesült Államok továbbra is a teljes denuklearizációt követeli.

A találkozó lemondása előtt szerelték le atomlétesítményüket

Észak-Korea csütörtökön külföldi újságírók jelenlétében leszerelte nukleáris kísérleti telepét Punggje-riben, ahol hat kísérleti atomrobbantását korábban végrehajtotta – jelentették hírügynökségek csütörtökön.

A kínai határ közelében, az ország északkeleti részében fekvő Punggje-ri üzem bezárását Kim Dzsong Un észak-koreai vezető Donald Trump amerikai elnökkel tartandó júniusi csúcstalálkozója elé időzítette. A létesítmény bezárására vonatkozó döntés pozitív visszhangot váltott ki, annak ellenére, hogy a lépés nem visszafordíthatatlan, és számos más intézkedésre is szükség van, hogy Phenjan eleget tegyen Trump elnöknek a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítésével kapcsolatos követeléseinek.

Észak-Korea nemzetközi szakértőket nem hívott meg az eseményre, ami az AP amerikai hírügynökség szerint csökkenti a Phenjan által tett engedmény értékét.

(MTI – CNN – Index)

Korábban írtuk: A jenkik a "líbiai modellt" emlegetik Észak-Korea kapcsán – "fenyegetésként is lehet értelmezni"


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »