Trump kisöpri a Fehér Házat

Trump kisöpri a Fehér Házat

Donald Trump a legnehezebb háborút már megvívta, de azért számíthat még néhány kemény csatára. Rögtön szembesülnie kell egy égető problémával: hogyan állítsa össze leendő kormányát? Hiszen ami az ingatlanmágnásnak eddig előnye volt – hogy a politikán kívülről érkezett –, most hirtelen a hátrányára változott. Úgy kellene összegereblyéznie egy kormányra való minisztert, hogy idegen a washingtoni bürokráciában, még saját pártján belül is többen kihátráltak mögüle, ráadásul olyan embereket kell találnia, akiken keresztül tudja verni saját elképzeléseit. Számolnia kell azzal, hogy szavazóinak nagy része azt várja tőle, hogy „kisöpri a Fehér Házat”, a begyöpösödött elitet, és új embereket, új szemléletet költöztet Washingtonba. A jó kapcsolatokkal bíró amerikai Politico hírportál szerint viszont még az is gondot okozhat, hogy elegendő nőt nyerjenek meg az ügyének, hiszen Trump „öltözői beszélgetésében” tett kijelentései sokaknál kiverték a biztosítékot.

A hála nem marad el

Nagyon sajnálnunk azért persze nem kell a leendő elnököt. Néhányan dörzsölhetik a tenyerüket, hogy a rossz esélyek ellenére a jó lóra tettek, hiszen Trump hálája aligha marad el. A válogatás során alapvető szempont lesz, hogy legfőbb támogatóit, akik végig kitartottak mellette, megjutalmazza valamilyen pozícióval. A Politico szerint az utóbbi hetekben, amióta felcsillant a remény a republikánus jelölt győzelmére, a tapogatózó telefonhívások is megszaporodtak, és stábjának már konkrét tervei vannak a kabinetre vonatkozóan. A portál belsős információkra hivatkozva össze is állított egy terjedelmes listát a lehetséges miniszterjelöltekről, akik közül a legfontosabbakat mi is kigyűjtöttük.

Külügyminiszter

 Newt Gingrich Fotó: Joe Raedle / Europress/AFP  

Donald Trumpnak nem feltétlenül erőssége a külpolitika, de jelen helyzetben, amikor Oroszországgal kiélezett a viszony, az Egyesült Államok több háborút is vív, és alapjaiban rendeződnek át a világ erőviszonyai, különös jelentőséget kap a terület. A Politico szerint az egyik jelölt a pozícióra a republikánusok egyik vezéralakja, Newt Gingrich. A veterán politikus korábban az amerikai képviselőház elnökeként dolgozott, egy ideig arról is pletykáltak, hogy ő lesz az alelnök, így valamilyen fontos posztra bizonyosan számíthat. Személyében Trump biztosan jó szövetségest találna, hiszen Gingrich osztja nézeteit a bevándorlási politika szigorításáról, a terrorgyanús személyek kitoloncolásáról és a NATO reformjáról.

A másik esélyes a külügyminiszteri tárca élére Bob Corner, Tennessee állam szenátora, a szenátus külügyi bizottságának elnöke lehet, illetve állítólag felmerült az egykori amerikai ENSZ-nagykövet, John Bolton neve is.

Hírdetés

Pénzügyminiszter

 Steven Mnuchin Fotó: Andrew H. Walker / Europress/AFP  

A pénzügyek irányítását Trump állítólag kampányának pénzügyi vezetőjére, Steven Mnuchinra bízná. Tény, hogy az üzletember jól végezte munkáját, és sikerült jelentős összegeket összekalapolnia az esélytelennek látszó jelölt részére. Egyértelmű, hogy Mnuchinban megbízik Trump, még ha jól ismert tény is, hogy a férfi szeret a „zavarosban halászni”. Vagyonának jelentős részét a Goldman Sachs befektetési banknál szedte össze, de dolgozott Soros György alapkezelőjénél is. 2008 után azzal is megvádolták, hogy nyerészkedett a gazdasági világválságon. Mostanában nem mellesleg producerként is tömi a zsebét olyan nagy sikerű filmekkel, mint a Mad Max vagy az Öngyilkos osztag.

Védelmi miniszter

 Jeff Sessions Fotó: Mandel Ngan / Europress/AFP  

Amikor az elnökjelölt a kampányában arról beszél, hogy nem érti, miért ne vethetné be az atombombát, akkor hirtelen a védelmi miniszteri pozíció is új megvilágításba kerül. A pozícióra a Politico információi szerint a legesélyesebb Jeff Sessions alabamai szenátor. A veterán politikus tartalékos katonaként is szolgált, és annak idején erősen támogatta az iraki beavatkozást. Ami pedig mindennél alkalmasabbá teszi egy vezetői állásra: egyike azon republikánusoknak, akik kiálltak Trump mellett, és teljes mellszélességgel támogatták a bevándorlásra és a nemzetbiztonságra vonatkozó politikáját.

A pozíció kapcsán felmerült még Stephen Hadley korábbi nemzetbiztonsági tanácsadó és Jim Talent egykori missouri szenátor neve is.

Belügyminiszter

 Donald Trump Jr. az édesapjával Fotó: Mandel Ngan / Europress/AFP  

A belügyek irányításáért nagy a tülekedés, számos név szóba került a tárca élére. Ha nem is a legesélyesebb, de a legérdekesebb mindenképpen Trump fia, Donald Trump Jr., akit nem titkoltan érdekelne a munka. Pletykálnak még a Lucas Oil olajvállalat egyik alapítójáról, a 74 esztendős Forrest Lucasról is mint lehetséges jelöltről, így egy újabb üzletember kaphatna helyet a kormányban. Komoly esélyei vannak ugyanakkor az egykori alaszkai kormányzónak, Sarah Palinnak is. Trump korábban világossá tette, hogy szeretné ott tudni őt a kabinetjében, és Palin egyike volt azon nőknek, akik nem zárkóztak el a feladat elől, így jó eséllyel pályázhat valamilyen fontos pozícióra.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »