Trump kikelt magából, egy órát veszekedett a mexikói elnökkel

Trump kikelt magából, egy órát veszekedett a mexikói elnökkel

Telefonon veszekedett az amerikai és a mexikói elnök. Két iszlamista terrorakciót akadályoztak meg idén Franciaországban. Egyre gyakoribb a Mohamed név Nyugat-Európában.

Telefonon veszekedett Donald Trump amerikai és Enrique Pena Nieto mexikói elnök. Lapértesülések szerint a két vezető ötven percen keresztül beszélt egymással. A vita akkor robbant ki, amikor Trump nem volt hajlandó hivatalosan elismerni Mexikó álláspontját, miszerint a latin ország nem fog fizetni az amerikai-mexikói határra tervezett falért. Mexikói források szerint Donald Trump kikelt magából, és amerikai tisztségviselők is frusztráltnak nevezték az amerikai elnököt. Trump egyik fő kampányígérete volt, hogy falat épít az amerikai-mexikói határra, és azt részben Mexikóval fizetteti meg. A veszekedést követően a mexikói elnök lemondta washingtoni látogatását.

 

Hírdetés

Két terrortámadást hiúsítottak meg év eleje óta Franciaországban a francia kormány szerint. Az egyiket egy nagy sportlétesítmény, a másikat pedig katonák ellen követték volna el a terroristák. A hatóságok a gyanúsítottakat megfigyelték, majd letartóztatták. Egyikőjük videóban esküt tett az Iszlám Állam dzsihadista szervezetnek. A francia belügyminiszter szerint három mecsetet bezártak, mert a terrorizmust dicsőítették. Hivatalos adatok szerint tavaly húsz terrortámadást hiúsítottak meg Franciaországban, de még így is 241-en vesztették életüket dzsihadista merényletekben 2015 óta.

 

A németországi Északrajna-Vesztfáliában több újszülött kapja a Mohamed nevet, mint eddig gondolták – írja a Die Welt. A német lap szerint Londonban és Brüsszelben már évek óta a Mohamed a leggyakoribb fiúnév a kisbabák körében, Bécsben pedig a harmadik legkedveltebb név az iszlám próféta neve. Északrajna-Vesztfáliában valószínűleg csak azért nem mértek eddig növekedést, mert nem vették egy névnek a Mohamed különböző variánsait. A szerző szerint ezt minél előbb meg kellene tenni, hiszen tudományos szempontból ez indokolt lenne. Őszintén szembe kellene nézni a tényekkel, és így meg lehetne akadályozni, hogy a bevándorlásellenes Alternatíva Németországért kihasználja a témát. A cikk szerint a név gyakorisága önmagában még nem jelent iszlamizációt, hiszen nem csak ortodox muszlimok adhatnak ilyen nevet. Ezzel együtt tény, hogy sok északrajna-vesztfáliai városban már szintén a Mohamed a legkedveltebb név az újszülötteknél.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »