Trump John Boltonja: egy őrült neokon háborúba viszi a világot

Trump John Boltonja: egy őrült neokon háborúba viszi a világot

/Az elmúlt két napban, miután Trump elnök bejelentette, hogy John Bolton lesz  az új nemzetbiztonsági tanácsadója, több tucat kitűnő elemzés jelent meg arról, amit ez az iszonyatos neokon háborús héja őrült jelent. Közülük a két legjobb talán az alábbiakban szemlézett írás. Az első a Sputnik News angol nyelvű szolgálatának véleményrovatában jelent meg egy brit publicista, John Wight tollából. A másik az izraeli Haaretz napilap angol kiadásában látott napvilágot./

SPUTNIK NEWS

A „bombázd őket a pokolba és tegyél fel kérdéseket utána” amerikai külpolitikai iskola elkötelezett tanulójaként Bolton háborús külpolitikai előélete olyannyira szélsőséges, hogy hozzá képest John McCain Bambinak tűnik.

A híres római császárral, Marcus Aureliusszal szemben Boltonnál a visszafogottság istenkáromlás. Szerinte mire lenne jó az emberi történelem során felhalmozott legnagyobb és legpusztítóbb katonaság, ha azt nem használják?

Ami a nemzetközi jogot illeti, az a John Bolton-félék szerint csak a félénkeknek jó. Az igazi férfiak és az igazi országok azt bombázzák szét, akit akarnak és a „francba a következményekkel”.

A cikk azután ismerteti a neokon háborús héjaként működött Boltont, mint a leszerelésért felelős külügyi államtitkárt és az USA ENSZ-nagykövetét, majd szerepét az iraki háború kirobbantásában.  Valamint azt, hogy kérlelhetetlen ellensége Iránnak, Oroszországnak és Észak-Koreának, és, mint ahogyan a neokonokhoz illik, Izraelt imádja.

A cikk végén a szerző a trockizmusból kinőtt neokonokra térve azt írja, míg a trockizmus egyik dogmája az állandó forradalom, a neokonoké az állandó háború.

A zárómondat: „Kinevezése jelentős visszalépést jelent, ami az amerikai külpolitikát illeti és megerősíti, hogy Washingtonban a neokonok tényleges átvették az elmegyógyintézet fölötti uralmukat.”

Hírdetés

 

HAARETZ

„Bolton Gary Cooper Délidője Izraelnek és az Apokalipszis most Dr. Strangelove-ja mindenki másnak” címmel írt cikk egymondatos összefoglalója:

Trump új nemzetbiztonsági tanácsadója soha nem látott egy háborút, amelyet nem szeretett volna, egy ellenséget, akit ne akart volna felrobbantani vagy egy diplomaták által kötött megállapodást, amely ér annyit, mint az a papír, amelyre írták.

A cikk azzal kezdődik, hogy Bolton kinevezését McMaster helyére Jeruzsálem óriási örömmel fogadta, míg minden más fővárosban szörnyülködés volt a reagálás.

Boltonnak régi és igen mély kapcsolatai vannak sok izraeli politikussal és hivatalossággal.

Remélik tőle, hogy helyre teszi majd Izrael ellenségeit, mint Iránt.

Bolton már meg akarta támadni Észak-Koreát, szét akarta bombázni Iránt és el akarta temetni a palesztinok nemzeti törekvéseit.

A zárómondat: „De míg a Bolton-drukkerek Izraelben és az USA-ban elragadtatva hallgatnak a Messiás megérkezését bejelentő trombitákra, a világ többi része szirénák hangját hallja, vészjelzéssel figyelmeztetve, hogy immár nem csupán hadgyakorlatok lesznek.”

 


Forrás:lovasistvan.hu
Tovább a cikkre »