Trump jogásza pénzért írta az oláh maffiaszocikat támogató levelet – az FBI volt igazgatójának felkérésére, aki az egyik érintett bűnöző ügyvédje

Trump jogásza pénzért írta az oláh maffiaszocikat támogató levelet – az FBI volt igazgatójának felkérésére, aki az egyik érintett bűnöző ügyvédje

Donald Trump jogászcsapatának vezetője, Rudolph Giuliani elismerte: pénzért írta azt a levelet, amelyben a romániai korrupcióellenes harc túlkapásaira figyelmeztetette Klaus Johannis államfőt, Viorica Dăncilă kormányfőt és a két házelnököt.

New York volt polgármestere a Politico.eu portálnak nyilatkozott erről. Giuliani elmondta, a pénzt az FBI egykori igazgatója, Louis Freeh nemzetközi tanácsadói cégétől kapta. Louis Freeh nem más, mint a Romániában korrupcióval gyanúsított és Nagy-Britanniában letartóztatott román üzletember, Alexander Adamescu ügyvédje.

Korlátozzák a szólásszabadságot!

A Forbes magazinnak adott interjúban Louis Freeh egy öt intézkedésből álló cselekvési tervet vázolt fel, amelynek révén Romániában vissza lehetne állítani a jogállamiságot, mivel ‘egyre fokozódik az aggodalom amiatt, hogy a korrupcióellenes kampány csorbítja a szabadságot és korlátozza a szólásszabadságot’.

Az említett Forbes-cikkben a volt FBI-igazgató azt mondta: a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) és a legfőbb ügyészség, valamint más intézmények között megkötött titkos, "a román nép elől elrejtett" megállapodások kimozdították helyéből a jogállamot, mert "a hírszerzés tisztjeit az igazságszolgáltatás ügynökeivé változtatták át".

A szocik üdövözölték, Kelemen Hunor fontos kritikának tartotta

Hírdetés

Mint ismert, Rudolph Giuliani a levelében többek között között amnesztiát javasolt a román államvezetőknek azon személyek számára, akiket a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) és az ügyészséget titkos megállapodásai alapján ítéltek el. Állásfoglalását a kormánykoalíció vezetői, Liviu Dragnea és Călin-Popescu Tăriceanu üdvözölték. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök azt nyilatkozta, hogy Trump ügyvédjének észrevételeit nem lehet minimalizálni.

George Maior, Románia washingtoni nagykövete – akit Giuliani a SRI korábbi elnökeként és a titkos megállapodások egyik aláírójaként név szerint is említ levelében – egyes lobbicsoportok megnyilvánulásaként értelmezte hétfőn a levelet. Szerinte Trump ügyvédjének olyan személyek megvédése volt a célja, akik Romániában összeütközésbe kerültek a törvénnyel. Emiatt George Maiort berendelték a külügyminisztériumba, Tăriceanu pedig a hazarendelését követelte.

(Hogy mennyire őszinte volt eddig a korrupcióellenes harc, mennyi volt a visszaélés és mennyire politika azt nehéz grammra megmérni a zavaros oláh viszonyoknak köszönhetően, de ez az újabb eset is jól mutatja az amerikai lobbicsoportok demokráciaféltő tevékenyéségét, és Giulianiék ezúttal tényleg a korrupt és nehezen eltakarítható szocik mellett avatkoztak be – a szerk.)

(Maszol)

Korábban írtuk:

Trump főjogászával szemben a bukaresti amerikai nagykövetség nem állt a vörös bűnbanda mellé

Trumpék szerint túlkapás, ha sok korrupt politikus kerül börtönbe: aláaknázza ugyanis a jogállamiságot – levelet kapott Románia


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »