Trump: Irán nagyon nagy hibát követett el

Trump: Irán nagyon nagy hibát követett el

Irán nagyon nagy hibát követett el – reagált Twitteren Donald Trump amerikai elnök arra, hogy Irán lelőtte az amerikai haditengerészet egyik felderítő drónját a Hormuzi-szoros felett.

A Fox televízió információi szerint csütörtökön délelőtt Donald Trump és John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó részvételével a Fehér Házban válságtanácskozás kezdődött.           

Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke újságíróknak kijelentette: az Egyesült Államoknak nem szabad „felelőtlenül” viselkednie az Iránnal növekvő feszültség légkörében. A házelnök hangsúlyozta: nem gondolja, hogy Donald Trump háborút akarna. Hozzátette, hogy az amerikai nép sem akar háborút. „Országunkban senki sem éhezik újabb háborúra. Az országnak erősnek kell lennie és stratégiára van szüksége” – fogalmazott.                   

Az Egyesült Államok közel-keleti katonai műveleteiért felelős Középső Parancsnoksága (Centcom) először cáfolta, majd elismerte, hogy egy iráni rakéta csütörtökre virradóra lelőtte a drónt. Az amerikai álláspont szerint az incidens – a teheráni közléssel ellentétben – nem iráni, hanem nemzetközi légtérben történt.        

Hírdetés

 Az iráni állami hírügynökség szerint az iráni Forradalmi Gárda semmisítette meg a Global Hawk típusú amerikai drónt.               

Az Egyesült Államok és Irán között az Ománi-öbölben a múlt héten történt incidens óta erősödött a feszültség. Akkor két tankerhajót ért támadás, és Washington szerint ezért Teheránt terheli a felelősség.         

Donald Trump elnök ugyanakkor kedden egy lapinterjúban kicsinyíteni igyekezett az incidens jelentőségét és egyben a térség stratégiai fontosságát az Egyesült Államok számára. Arra az újságírói kérdésre, hogy vajon az amerikai kormányzat milyen körülmények között folyamodna katonai erőhöz Irán ellen, Trump akkor azt válaszolta, hogy akkor tenne így, ha atomfegyverekről lenne szó. „Minden más esetre meghagyom a kérdőjelet” – fogalmazott.               

Az Egyesült Államok iráni különmegbízottja, Stephen Biegun szerdán este indult közel-keleti és európai körútra, és csütörtökön már Szaúd-Arábiában tárgyal. Az amerikai külügyminisztérium közleménye szerint Biegun mindenütt tárgyal „a térségben tapasztalható iráni agresszió” kérdéséről is. 


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »