Trump győzött Alaszkában

Hosszú ideig nem akarták elismerni az elnök győzelmét az államban.

Donald Trump amerikai elnök legyőzte Alaszkában Joe Biden megválasztott elnököt – vetítette előre az Edison Research, és Dan Sullivan republikánus szenátort is újraválasztották ebben az államban — adta hírül a NeoKohn az ír RTE csatornára hivatkozva. 

Hírdetés

Trump még nem adta fel az elnökválasztást négy nappal azután sem, hogy az Edison Research és a nagy tévéhálózatok szerint Biden átlépte az elnöki poszt megszerzéséhez szükséges 270 elektori szavazatot. A Neokohn egy Ipsos felmérésre hivatkozva cikkében állítja, hogy az amerikaiak közel 80%-a, köztük a republikánusok fele szerint Joe Biden a jogszerű győztes és ezen Alaszka három elektori szavazata nem változtat.

Az állam azonban republikánus szenátort küld a felső házba, így Dan Sullivan győzelmével a 100 tagú Szenátus mandátumainak éppen a felét szerezte meg a jobboldal. Georgia két szenátusi mandátumának sorsal januárban dől el. Ha ebben, a hagyományosan republikánus államban, mégis a demokraták nyernének, akkor patthelyzet alakulhat ki az amerikai  felsőházban és ilyen esetben a törvény szerint Kamala Harris alelnök szavazata dönthetné el a vitás kérdéseket.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »